Behandelen van littekens in het gezicht

Schoonheidsverzorging — 5 februari 4:25 pm
Behandelen van littekens in het gezicht

Een litteken in het gezicht kan mensen heel onzeker maken. Veel mensen schamen zich ervoor en hebben het gevoel dat ze om die reden worden bekeken. Daarbij zijn er cosmeticabedrijven die valse beloftes doen door te beweren dat ze littekens kunnen laten verdwijnen. Als dan het gewenste resultaat uitblijft, is de teleurstelling des te groter. Maar wat is er wel mogelijk om littekens minder opvallend te maken?

Wat is een litteken?
Een litteken ontstaat na een ernstige huidbeschadiging die dieper is gegaan dan de opperhuid. Littekens kunnen ontstaan na een operatie, ongeval en ook na acne. Het lichaam maakt weefsel aan om de wond te dichten. Dit weefsel is littekenweefsel en bestaat uit bindweefsel (collageen). Omdat de onbeschadigde huid een andere structuur heeft, valt het litteken op. Bij kleine wondjes zal het litteken uiteindelijk vanzelf vervagen, maar er zijn ook littekens die niet vanzelf vervagen. Vooral littekens in het gezicht zijn erg vervelend. Sommige mensen schamen zich er zodanig voor dat ze hierdoor in hun alledaagse leven worden belemmerd.

Littekencrème
Een van de beste en tevens goedkoopste manieren om littekens te laten vervagen is het gebruik van littekencrème. Het is belangrijk om zo snel mogelijk nadat de wond is geheeld te beginnen met het aanbrengen van littekencrème, omdat de crème dan het meeste effect zal hebben. Let op: het is belangrijk dat de wond goed dicht is en dat het korstje is verdwenen.

Littekencrème bevat onder andere vitamine E, een antioxidant die de huid helpt te herstellen. Verder zitten in de littekencrèmes bindweefselproteïnes die de biologische processen in de huid bevorderen en de oliën in de crème zorgen ervoor dat de huid soepel en zacht blijft. Door de crème licht in te masseren (twee keer per dag), bevorder je ook de bloedsomloop waardoor verhard weefsel gemakkelijker wordt afgevoerd.

Zonnebrandcrème
Doordat het littekenweefsel over minder pigment beschikt dan de normale huid, is het litteken gevoeliger voor zonlicht. Om het litteken minder te laten opvallen is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is een behandeling die vooral geschikt is voor kleine, verzonken littekens. Deze behandelmethode is in de meeste gevallen niet geschikt voor mensen met verdikte littekens in het gezicht. Bij microdermabrasie wordt de huid geschuurd met een fijne straal microkristallen. Hierdoor wordt een klein laagje van de opperhuid afgeschuurd, waardoor de gladdere, nieuwe huid aan de oppervlakte komt te liggen. Vooral kleine littekens van acne kunnen hierdoor vervagen. Omdat alle littekens anders zijn is het altijd belangrijk om van tevoren te overleggen met een dermatoloog of microdermabrasie een goede behandelmethode is.

Laserbehandeling
Een laserbehandeling is in de meeste gevallen de meest effectieve, maar ook de duurste behandelmethode om littekens in het gezicht te verminderen. Met een laserbehandeling kunnen littekens met wel 50% tot 80% verminderen. Het is wel essentieel dat de laserbehandeling gebeurt na goed overleg met een dermatoloog, want niet alle littekens kunnen met laser worden behandeld. Het uitvoeren van een laserbehandeling dient altijd door een medisch specialist, bijvoorbeeld een dermatoloog, uitgevoerd te worden.

Reacties

Tags: ,

2 Berichten

 1. Doumen Ilse schreef:

  Een litteken in het gelaat kan goed gecamoufleerd met de make-up van JANE IREDALE
  Er zijn natuurlijk ook andere merken die goed zijn, heb zelf een litteken in het gelaat door een auto-ongeval.

  Als je jong bent(21 jaar) en er overkomt je zo iets, dan is dat heel erg. Je wereld stort in!!!!!!!!!!!! Na een aantal plastische ingrepen denk je dat alles verdwijnt, is niet zo, wel verbetering. Door het te camoufleren valt het minder op.Na een tijdje leer je ermee leven!
  Ben zelf schoonheidsspecialiste van opleiding (18 jaar ervaring). Vanaf dat ik afstudeerde ben ik mij blijven bijscholen in massage,…op zoek naar mijzelf !

  “Alles is ZOALS HET IS, en zoals het is, IS HET.”, zegt Meester Jiro Murai
  Blijf jezelf, iedereen is uniek!!!

 2. Hallo,

  mijn naam is miranda, en ik heb rosacea. Daardoor heb ik inmiddels best wat littekentjes op mijn gezicht gekregen. Bestaat er ook een behandeling waar een rosacea huid tegen zou kunnen?

  Ik heb wel eens laser therapie gehad tegen de roodheid, maar kreeg er toen bruine plekjes voor terug. Dat is dus gene oplossing.

  Microdermabrasie lijkt mij daarom ook geen oplossing. Denk je dat ik met een creme een beetje resultaat zou kunnen krijgen? en is dat niet gevaarlijk voor mijn rosacea?

  Alvast bedankt!

  Miranda

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2018 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden