Beschrijving:

Het Cranio-Sacraal systeem is een begrip uit de Osteopathie maar kent vanaf 1985 een explosieve ontwikkeling. Het Cranio-Sacraal systeem omhelst, zoals de naam zelf zegt, van schedel of Cranium tot het heiligbeen of Sacrum. Het Cranio-Sacraal systeem vormt de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerg met zijn talloze zenuwbanen en het rug- en hersenvlies die dit alles omhult. In het midden van onze hersenen produceert een soort pompje non-stop het Cranio-Sacraalvocht. Het pompsysteem zorgt voor een uitdeinende en inkrimpende golfbeweging die over het hele lichaam voelbaar is. Het cranium of de schedel zet hierdoor uit, de wervels worden lichtjes van elkaar geduwd en het sacrum of het heiligbeen wordt naar onder gestuurd en vervolgens roteert alles naar binnen.

De Cranio-Sacraal therapie heeft tot doel het zelfhelend vermogen van het lichaam te stimuleren en de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het systeem te optimaliseren. Tijdens de opleiding leer je hoe je het lichaam uitnodigt om weer zo goed mogelijk te gaan functioneren. Je leert voelen waar de energieblokkades zitten in het lichaam en hoe deze energie weer vrij te maken is. Blokkades ontstaan door het geboorte-trauma, de opvoeding, ongevallen, stress,.. Verder brengt deze techniek verlichting bij rug-, maag en darmproblemen, hoofdpijnen, whiplash, gebrek aan energie en immuniteit.

Je leert in het ritme van het Cranio-Sacraal mee te gaan door een lichte druk op het systeem uit te oefenen. De hersenen en het ruggenmerg zullen, dankzij de ontspanning van het lichaam en de plaats die gecreëerd wordt, in een grotere ruimte hun werk kunnen doen. Want, vergeet niet : zij regelen de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt.


Inhoud:

In de basiscursus zal je praktijkgericht kennismaken met de Cranio-Sacraal therapie (CST).

Tijdens de cursusdagen is het de bedoeling dat iedereen onmiddellijk de verschillende technieken beoefent en ondergaat om veel dieper de aangeleerde leerstof te begrijpen en te doorvoelen. Ervaringsleren werkt.

We werken in een sfeer van respect en interesse voor elkaar om eenieder de kans te geven op eigen tempo te leren en zichzelf te zijn. Eventuele emoties die kunnen opkomen, dienen in een sfeer van harmonie te kunnen worden geuit. Daarom zal het aanleren en toepassen van de therapeutische basishouding erg belangrijk zijn in deze cursus. Het dieper in contact komen met het eigen lichaam en in resonantie zijn met iemand anders, blijven ook belangrijke gegevens voor alle cursusdagen (als ook in eigen behandelingen). Tussendoor zal er geregeld ruimte zijn om vragen te stellen en om ervaringen met elkaar te delen.

Eenieder zal persoonlijk worden begeleid en gecorrigeerd om sneller en dieper met de stof vertrouwd te worden.

Een aantal belangrijke programmapunten:
1. Introductie (kennismaking en uitleg basisbeginselen CST)
2. Voorbereidingsmeditatie (aanvoelen van het eigen CST)
3. Kennismaking met de CST-beweging bij de partner
4. Technieken voor het mobiliseren van de verschillende diafragma's
5. Ontwindingstechnieken voor de verschillende ledematen (armen en benen)
6. Technieken voor het ondersteunen van het immuunsysteem
7. Technieken voor het rekken en deblokkeren van de duramater

Kostprijs: € 560

Kostprijs met KMO-portefeuille (Vlaamse zelfstandigen): € 270
Elke Vlaamse zelfstandige kan jaarlijks tot €2500 subsidie aanvragen. Meer informatie.

Inbegrepen: Schriftelijke cursus.

Certificaat voorzien na afloop: Ja.

Accreditatie Nederland:
Deze cursus is in Nederland geaccrediteerd door het BATC als bijscholing op HBO-niveau. Nederlandse cursisten aangesloten bij BATC kunnen met deze cursus studiepunten verdienen.

Indeling:
4 zondagen van 10u tot 17u.