Beschrijving:

De afkorting ‘TCM’ staat voor ‘Traditional Chinese Medicine’. ‘Materia Medica’ betekent ‘kennis van geneesmiddelen’. We zien op het gebied van gezondheid en welzijn dat steeds meer mensen hun toevlucht nemen tot oude wijsheden als de TCM. De kennis van de oude oosterse geneesheren wordt vandaag door de westerse wereld herontdekt. In deze cursus ga je terug naar de oorsprong van de Chinese geneeskunst en het gebruik van Chinese kruiden.

Tijdens de cursus maak je kennis met de geschiedenis van de Materia Medica van Huangdi Neijing. Dit is één van de oudste boeken over de TCM waarin uitleg wordt gegeven over Chinese medicijnen en kruiden. De oude Chinese geneesheren gebruikten allerlei soorten kruiden, planten, grassen, bloemen, wortels en zelfs insecten voor het genezen van uiteenlopende kwalen. Deze Chinese kruidencultuur is ongeveer 4000 jaar geleden ontstaan.

De cursus besteedt onder meer aandacht aan bekende Chinese geneesheren die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de TCM. De Chinese geneesheren hadden als uitgangspunt dat moeder aarde alle natuurlijke middelen beschikbaar stelt om de natuurlijke balans van de mens te herstellen. Ziekte had volgens hen te maken met een disbalans in lichaam en/of geest. Er zal dieper in worden gegaan op de geschiedenis van deze geneeskunst en de belangrijkste kruiden en medicijnen zullen worden behandeld met aandacht voor het type geneesmiddel, de functie en de manier van toepassen.

Tot de belangrijkste basisprincipes van de TCM behoort onder andere het principe yin en yang. Maar er zal ook worden ingegaan op de vijf elementenleer (wu xing). Een ander belangrijk onderdeel van de TCM is de zang fu fysiologie. Deze heeft betrekking op de werking van vitale organen en ingewanden. Andere essentiële onderwerpen die niet worden overgeslagen zijn qi, xue, jin ye, de meridianen en hun functies in het lichaam. Verder leer je meer over de vijf drijfveren (wu zhi), de zeven emoties (qi qing) en de acht condities (ba gang).

Hoewel je veel historische en theoretische kennis krijgt te verwerken, wordt de lesstof wel zo gebracht dat je er meteen op een praktijkgerichte manier mee aan de slag kunt. Je leert bijvoorbeeld hoe je volgens de TCM een anamnese kunt uitvoeren en een basisbehandeling met Chinese kruiden kunt verrichten. Verder word je ingewijd in de historie van de tong ren tang farmacie en leer je de tien bekendste kruidenformules.


Inhoud:

- Basis informatie over Materia Medica van  Huangdi Neijing

- Bekende Chinese doctors en hun bijdrage in TCM

- Basis informatie en historie omtrent kruiden medicijnen,type, vorm en functie.

- Verklaren van Yin&yang en hun medicinale toepassingen:

- Basis informatie Wu Xing ( 5 elementen)

- Zang fu (de vitale organen en ingewanden) fysiologie

- Qi, Xue, Jin ye  en hun functies in het lichaam

- 14 meridianen ( 12 meridianen plus Ren mai and Du mai) en de reactie op disharmonie

- Wu zhi ( de 5 drijfveren ) & Qi Qing ( de zeven emoties)

- Basis informatie van TCM onderzoekmethoden (anamnese)

- Ba Gang ( de 8 condities)

- De Historie van de Tong Ren Tang Pharmacy en de 10 bekendste kruiden formules.


Kostprijs: € 260

KMO-portefeuille: Ja
(Elke Vlaamse zelfstandige kan jaarlijks tot €2500 subsidie aanvragen. Meer informatie)

Opleidingscheques: Nee

Inbegrepen: Schriftelijke cursus.

Certificaat voorzien na afloop: Ja.

Indeling:
2 dagen van 10u tot 17u.