Column: Tips om het haar sneller te laten groeien

Columns — 11 mei 10:50 am
Column: Tips om het haar sneller te laten groeien

Je liet je haren kort knippen en vind het een serieuze kapselflater. Je liet je haren “chemisch” bewerken en nu zijn ze broos. Hier zit je dan mooi….

Laten we alvast 1 mythe uit de wereld werken: haar groeit wel degelijk! Ookal lijkt het alsof er in jaren geen centimeter is bijgekomen. Hoe komt het dan dat het soms lijkt alsof je haar niet meer groeit. Er zijn 2 mogelijkheden.

 • Ofwel is je haar op een ruglengte en heb je geen referentie meer op te analyseren of je haar groeit. Wanneer ons haar kwa lengte niet langer als de kin is, hebben we genoeg referenties om te kijken of ons haar gegroeid is. Ter hoogte van de neusvleugel, mond, kin, schouders, schouderbladen, … Eenmaal je haar op je rug is heb je geen kenmerken meer (behalve je oksels en bh-bandje) waaraan je kan zien of het wat langer wordt. Maar geen nood. Elke uitgroei dat je laat bijwerken door je kapper is ook de lengte dat gegroeid is.
 • Ofwel is je haar beschadigd. Vooral je haarpunten. Je haar blijft groeien maar haarpunten die gespleten of beschadigd zijn worden eraf geschuurd door o.a. de wrijving met je rug. Er is maar 1 oplossing om je haren terug te laten doorgroeien: alle beschadigde punten moeten eraf !

Haar groeit zo’n 0,3mm per dag wat neerkomt op ongeveer 1 cm per maand. Maar haar groeit niet oneindig. Een vrouwenhaar kan gemiddeld tot ‘n 70 à 80cm worden. Een mannenhaar stopt rond de 40 à 50cm. Dus , heeft je haar deze lengte nog niet bereikt, dan ben je hopelijk wat met de volgende tips voor een betere haargroei:

 • Het cliché klopt! Laat regelmatig je puntjes bijknippen om te voorkomen dat ze hun eigen gaan “knippen” door de wrijving op je rug.
 • Droge en gespleten punten die vaak afbreken moeten eraf. Maar om te voorkomen dat je drogere en gespleten punten krijgt kan je best je haren opsteken zodat er geen wrijving met de rug is. Haren in een paardenstaart groeien beter.
 • Ook hairextensions kunnen enorm helpen. Door hairextensions te laten plaatsen krijgt je haar geen kans meer om wrijving met je rug te verkrijgen. Ook stimuleert dit je haargroei door het kleine (maar niet onnuttige) gewicht dat aan je haarbos hangt. De keratinehechtingen stimuleren dan weer je hoofdhuid bij het wassen. Let er wel op dat je steeds voor professionele hairextensions kiest en laat ze bij een professionele kapper plaatsen. Want slechte hairextensions kunnen je haren zwaar beschadigen!
 • Gebruik steeds zachte borstels voor je haar, nooit borstels en kammen met metalen pinnen
 • Verzorg je haren uitstekend. Aangepaste shampoo, zware verzorging, producten voor het brushen, na het brushen, ter bescherming van de koude, ec.
 • Voeg enkele druppeltjes rozemarijn toe bij je shampoo.Rozemarijn stimuleert de bloedtoevoer en bijgevolg ook de haargroei
 • Kom wat meer buiten, zoek het zonlicht op. Door de invloed van de zon en de vitamine D dat de zon ons bezorgd wordt het haargroeihormoon sterk bevorderd
 • Drink water, water, water, water en nog eens water of …. groene thee
 • Haar is opgebouwd uit proteïnen. Ze bevinden zich vooral in vis, vlees, melk, kaas, yoghurt en eieren. Dit voedsel zeker niet overslaan of hoor eens bij je kapper voor een shampoo op basis van proteïnen want deze bestaan ook echt
 • Maar vooral vitamine B is haargroeistimulerend! Je vindt ze in groenten, peulvruchten, brood, rijst, melk, noten, gedroogde vruchten, avocado, aardappelen en bananen
 • Voeding is over het algemeen zeer belangrijk. Onregelmatig eten of diëten heeft geen positieve invloed op je haargroei
 • Masseer, of vooral, laat je hoofdhuid masseren. Dit bevorderd de haargroei en geeft je bovendien nog eens een ontspannen gevoel
 • Knoflook en uien bevatten zwavel. Men beweert dat wanneer men dit op de hoofdhuid masseert, dit het haar sneller laat groeien. Daarom dat er shampoo’s op basis van knoflook en uien ook bestaan.
 • Lavendelolie is een bevorderende olie. Masseer deze in, laat 30 min. trekken en spoel nadien grondig uit

Ook je kapper heeft vast en zeker haargroeistimulerende producten en supplementen. Ga eens uitgebreid op kappersbezoek en laat je adviseren door de specialist op haargebied.

Deze column werd gebracht door Maite Jaspers.
Maite Jaspers is een gerenommeerde kapster, coloriste en hairextensionstylist met een eigen zaak in Laakdaal. Maite werkt voor o.a. Flair, Miss België, G-star en diverse BV’s waaronder Veronique De Cock & Eline De Munck. Daarnaast geeft ze ook les binnen de Wellness Academie (hairextensions cursus). Wens je meer informatie over Maite en haar werk? Dan kan je terecht op haar website.

Reacties

Tags: ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden