Make-up en verlichting

Make-Up — 23 mei 8:33 pm
Make-up en verlichting

Binnen in de make-upruimte zag het opgemaakte gezicht er mooi en subtiel uit, maar nu de persoon naar buiten stapt, is het resultaat ineens heel anders. Het zal iedere make-up artiest vast weleens zijn overkomen. De reden? Een verkeerde inschatting van het effect van de verschillende lichtsoorten. Het is voor een make-up artiest heel belangrijk om rekening te houden met de effecten van het licht op de make-up. Daarom hier alles over verlichting en make-up.

Soorten licht
Licht kunnen we onderverdelen in natuurlijk daglicht en kunstlicht:

  • Natuurlijk daglicht:

Natuurlijk daglicht heeft een zeer breed en continu kleurenspectrum en komt over als wit licht. Wit licht absorbeert kleuren en reflecteert andere kleuren. Zo is een kers bijvoorbeeld rood, omdat het alle kleuren absorbeert behalve rood. Een voorwerp dat wit is, reflecteert alle kleuren die er in het witte licht aanwezig zijn. Een belangrijk kenmerk van wit licht is dat het kleuren intenser kan maken.

  • Kunstlicht:

Kunstlicht heeft in tegenstelling tot daglicht een veel minder continu spectrum, waardoor kleuren minder goed overkomen. Verschillende soorten kunstlicht kunnen elk een heel ander effect teweegbrengen. Zo is er een groot verschil tussen het licht van gloeilampen en fluorescentielampen (spaarlampen en tl-verlichting). Gloeilampen geven een geel of roodachtig licht af. Dit zorgt voor een zacht en warm effect. Het zwakt opzichtige kleuren af en kan donkerdere kleuren nog donkerder laten lijken. Fluorescentielampen geven een blauwgroenachtig licht en hebben een koel effect.

Make-up afstemmen op het licht
Bij het aanbrengen van make-up moet je rekening houden met binnen welke lichtsoort je klant de make-up gaat dragen. Gaat het om dagmake-up of avondmake-up? Het is daarom belangrijk dat je de make-up leert afstemmen op de lichtsoort.

  • Dagmake-up:

Is de make-up bedoeld voor overdag, dan betekent dit dat je subtiele kleuren moet gebruiken. Want zoals we hierboven hebben uitgelegd kan wit licht kleuren intenser maken. Kies bijvoorbeeld voor pasteltinten voor de oogschaduw, lichtroze lipgloss, een foundation die dicht bij de natuurlijke kleur van huid ligt en weinig blush.

  • Avondmake-up:

Bij avondmake-up moet je er rekening mee houden dat het bedoeld is voor gelegenheden waar de verlichting zacht en warm zal zijn, meestal gaat het om licht dat afkomstig is van gloeilampen. In dit licht kunnen bijna alle kleuren make-up worden gedragen. Wel wordt de intensiteit van de kleuren iets afgezwakt. Daarom mag avondmake-up iets zwaarder worden aangezet. Vermijd te donkere kleuren als paars en bruin, omdat deze nog donkerder zullen lijken. Gebruik ook een lichtere foundation dan overdag, zodat het licht beter wordt gereflecteerd.

De beste lampen voor je werkplek
Voor je werkplek kies je lampen die het daglicht het beste benaderen. Kies liever voor een iets zachtere verlichting, dan voor fluorescentielampen, omdat deze de kleuren uitvlakken. Het beste is om een make-upspiegel te gebruiken met aan alle kanten lampen, zodat je geen last hebt van hinderlijke schaduwen. Het is helemaal ideaal als de lampen gedimd kunnen worden, zodat je het resultaat in verschillende lichtsoorten kunt bekijken.

Reacties

Tags: ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden