5 populaire behandelingen uit de Chinese geneeskunde

Massage & Therapieën — 21 februari 8:00 am
5 populaire behandelingen uit de Chinese geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is een eeuwenoud gezondheidssysteem, maar meer up-to-date dan ooit. Veel oude wijsheden zijn ook vandaag de dag nog steeds actueel of zijn aangepast aan onze tijd. We zien dat de behandelingen uit de TCM heel populair zijn binnen de moderne wellness- en massagepraktijk. Wil je daar graag meer van weten? Dan ben je hier op de juiste plek. We lichten hier 5 populaire behandelingen uit de Chinese geneeskunde uit!

1. Tui-na massage

Een van de onmisbare onderdelen van de TCM is de tui-na massage. Deze massage is al meer dan 4000 jaar oud. ‘Tui’ staat voor ‘duw’ en ‘na’ voor grijpen. Dat geeft meteen een idee van hoe de massage verloopt. Deze kan als best pittig worden ervaren. De massagetherapeut gaat tijdens de tui na massage op zoek naar blokkades in de energiebanen of meridianen in je lichaam. Volgens de TCM zijn er 12 hoofdmeridianen met daarop diverse energiepunten of acupunten. De levensenergie die hier doorheen stroomt, heet ‘Qi’. Onder invloed van lichamelijke of geestelijke problemen ontstaan er blokkades in de doorstroom van de energie. Een tui na therapeut weet deze blokkades op te sporen en met diverse massagetechnieken te verhelpen, waardoor de Qi weer vrijelijk kan stromen. Deze massage kan ook over de kleding heen gegeven worden. Meer weten? Bekijk hier onze Cursus Tui-Na.

2. Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage

In plaats van voor een volledige lichaamsmassage kun je ook voor een Chinese hoofd-, nek- en schoudermassage (HNS massage) kiezen. Deze massage is erg populair, omdat het een laagdrempelige massage is; de ontvanger hoeft niet uit de kleren en er wordt geen massageolie gebruikt. Met een korte massage van een half uurtje kun je iemand diep laten ontspannen en veelvoorkomende klachten verhelpen. Deze massage vormt ook een onderdeel van de tui-na massage. Het doel van deze massage is dan ook het manueel stimuleren van de acupunten en meridianen. Daarnaast is deze massage bij uitstek geschikt voor het verhelpen van klachten als: hoofdpijn, neusverstopping, keelpijn en schouderpijn. We leren je er graag alles over in onze Cursus Chinese Hoofd-, Nek- en Schoudermassage.

3. Therapeutische hot stone massage

De therapeutische hot stone massage is een uniek voorbeeld van hoe de oude massagetechnieken worden geïntegreerd en gecombineerd in massagebehandelingen van nu. Binnen Wellness Academie ontdekten we dat er opmerkelijk veel aandacht is voor hot stone massages en tui-na. Daarom hebben we deze twee massages samengevoegd in de therapeutische hot stone massage. Tui-na en hot stone massages kunnen elkaar perfect aanvullen en daarmee kunnen we de weldadige en heilzame uitwerking naar een nog hoger plan brengen. Kortom, binnen deze massagevorm wordt het beste uit twee werelden verenigd. Zou je graag de Cursus Therapeutische Hot Stone Massage volgen? Volg dan eerst onze Cursus Meridianen en Elementenleer, zodat je over voldoende basiskennis beschikt over de meridianen en acupunten.

4. Guasha therapie

Een andere populaire behandeling uit de traditionele Chinese geneeskunst is guasha therapie. Voordat je je overgeeft aan deze therapie, is het wel handig om wat meer achtergrondinformatie te hebben. Bij deze behandeling wordt namelijk met een jadesteen over de huid geschraapt. Dat klinkt misschien nogal pijnlijk en onaangenaam, maar het tegendeel is waar. De steen die wordt gebruikt is afgerond en gepolijst en de huid wordt ingesmeerd met een speciale olie. De huid wordt door deze behandeling niet beschadigd. Wel kan de behandeling voor verkleuringen in de huid zorgen. Ook deze doen geen pijn. Guasha therapie is bedoeld om de doorstroom van de levensenergie Qi te bevorderen, het lichaam te ontgiften en de bloedcirculatie te stimuleren. De mate van verkleuring van de huid toont de aard en hevigheid van de klachten. Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie over de Cursus Guasha Therapie.

5. Anti-aging acupunctuur

De traditionele Chinese geneeskunde roept bij veel mensen meteen de associatie op met acupunctuur. Deze behandeling houdt in dat er naaldjes gezet worden op strategische plekken op het lichaam, op de meridianen en acupunten, om blokkades in de doorstroom van Qi te verhelpen. Acupunctuur wordt ook al eeuwenlang ingezet om veroudering tegen te gaan. Dit onderwerp blijft actueel. Volgens de TCM kun je door de doorstroom van levensenergie te bevorderen de ware oorzaak van veroudering aanpakken van binnenuit. Men gaat ervan uit dat uiterlijke schoonheid namelijk gebaseerd is op innerlijk evenwicht. Leer hoe je dit innerlijk evenwicht kunt herstellen middels acupunctuur in onze Cursus Anti-aging Acupunctuur.

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden