Blijf in balans in de herfst met ayurveda

Massage & Therapieën — 16 oktober 8:00 am
Blijf in balans in de herfst met ayurveda

De ayurveda is een eeuwenoud gezondheidssysteem uit India, waarvan vele wijsheden en behandelwijzen vandaag de dag uitstekend toepasbaar zijn. De Ayurveda gaat er onder meer vanuit dat het ritme van de seizoenen zich ook reflecteert in ons lichaam en onze geest. Om in elk jaargetijde in balans en gezond te blijven moeten we ons op dat ritme aanpassen. Daarbij speelt ook jouw constitutietype (Pitta, Vata of Kapha) een belangrijke rol. We zullen dit hier verder uitleggen en ingaan op gezondheidstips uit de ayurveda in de herfst!

Jouw constitutietype en de herfst

De ayurveda maakt een onderscheid tussen drie constitutietypes met elk hun specifieke eigenschappen: Pitta, Vata en Kapha. Dit noemen we de drie dosha’s. In ieder mens zijn doorgaans de kenmerken van alle drie de types aanwezig, maar er is er altijd één die overheerst. Hoe sterk iemand reageert op het wisselen van het seizoen hangt van het constitutietype van de persoon af. Pitta-types moeten vooral in de zomer voor hun gezondheid en balans in het leven waken. Voor Vata-types geldt dat in de herfst en winter en voor Kapha-types in de lente. Daarbij heeft het Vata-type de eigenschap dat hij of zij gevoelig reageert op elke seizoenswisseling. Daarom is het in de herfst extra belangrijk om met deze dosha rekening te houden.

Herfst: het Vata-jaargetijde

Het Vata-type wordt geassocieerd met de elementen ether en lucht. De herfst wordt gezien als een echt Vata-jaargetijde vanwege de Vata kenmerken: koud, licht, droog, wind, wisselvallig en onvoorspelbaar. Het Vata-type is dan ook een persoon die niet goed tegen stress kan, snel geïrriteerd is, gebrek aan vertrouwen heeft en snel te kampen heeft met gevoelens als onrust en angst. Ben je een Vata-type dan kan de herfst ervoor zorgen dat deze symptomen van disbalans in Vata bij jou sneller de kop opsteken. Het is belangrijk dat je hierop bedacht bent, zodat je op tijd de juiste maatregelen kunt treffen om weer de juiste balans te vinden. Maar wat zijn dan de juiste maatregelen? We geven je hieronder enkele tips om in de herfst in balans te blijven:

1. Zorg voor een vaste routine

Om de onrust in jezelf te lijf te gaan is routine heel belangrijk. Ben je een echt Vata-type, zorg dan zeker in de herfst voor een duidelijke dagelijkse routine. Vata-types zijn vaak het meest actief in de ochtend. Sta daarom vroeg op en begin langzaam aan je dag. Gebruik de rust en stilte van de ochtend om in balans te komen en tot rust te komen, bijvoorbeeld met korte rustige yoga-oefeningen of een meditatiesessie. Vermijd gedurende de dag zoveel mogelijk blootstelling aan harde geluiden, harde muziek, druk verkeer en veel mensen om je heen. Warme kleding is aan te raden, omdat Vata-types gevoelig zijn voor kou. Omdat Vata-types vroeg wakker worden is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan. Heb je moeite met in slaap vallen, doe dan enkele ontspanningsoefeningen voor het slapengaan en vermijd smartphone gebruik, achter de computer zitten of tv kijken.

2. Kalmerende en verwarmende massages 

Als Vata-type heb je de neiging om in de herfst nog sneller onrustig en nerveus te worden dan anders. Een van de beste manieren om te kalmeren is warmte. De herfst is ook het jaargetijde van huiselijkheid, warmte en geborgenheid. Zorg daarom dat dit voldoende aanwezig is in je dagelijkse leven. Een goede manier om warmte, geborgenheid en rust in je leven te brengen is het regelmatig ondergaan van massages. De ayurveda kent verschillende soorten massages, waaronder de sattvische massage. Dit is een zachte en kalmerende massage, die nu ideaal is. Het is een aanrader om daarbij sesamolie te gebruiken. Dit is een verwarmende olie die je helpt om je lichaam warm te houden in de overgang naar de koude herfst. Ook warme kruidenstempel massages zijn een aanrader. Leer meer over massage in onze Cursus Ayurvedische Massage of de Cursus Kruidenstempel Massage.

3. Ayurvedische voedingsadviezen

Binnen de traditionele ayurveda is veel aandacht voor voeding. Ook hier let men weer steeds op het constitutietype van de persoon. Vata-types en in situaties waarin het Vata-element uit balans is, wordt voeding met verwarmende kruiden aangeraden. Vooral kardemom wordt dan veel gebruikt in soepen en stoofschotels. Een andere belangrijke voedingstip is vooral slow food eten, denk aan onbewerkte en biologische producten. Verder drinkt men binnen de ayurvedische traditie ook veel kruidenthee. Kies voor thee met rustgevende en verwarmende kruiden. Er bestaat speciale Vata thee, die vaak de volgende ingrediënten bevat: zoethout, kardemom, gember en kaneel.

Ayurvedisch behandelaar worden?

Heb je een grote interesse in alles wat met de Ayurveda te maken heeft? Zou je graag andere mensen willen helpen met de eeuwenoude wijsheden en behandelwijzen uit de Ayurveda? Dan is onze Opleiding Ayurvedisch Behandelaar op jouw lijf geschreven!

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden