Contra-indicaties bij Hot stone massage

Massage & Therapieën — 13 februari 5:26 pm
Contra-indicaties bij Hot stone massage

Een Hot stone massage is een populaire massagevorm die door steeds meer masseurs en in steeds meer massagepraktijken wordt aangeboden. Het is wel belangrijk om te weten wanneer een Hot stone massage wel kan worden gegeven en wanneer niet, want ook voor een Hot stone massage bestaan een aantal contra-indicaties. Wij raden je dan ook aan om bij elke nieuwe klant een anamnese uit te voeren.

Hot stone massage
Een Hot stone massage is een zeer specifieke massagevorm, die zich kenmerkt door het gebruik van warme stenen. De stenen worden op het lichaam gelegd en ze worden tevens gebruikt om mee te masseren. Het lichaam wordt aangenaam warm en de doorbloeding wordt gestimuleerd, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Een ander effect van de Hot stone massage is dat de spieren en de huid versoepelen. Deze massage is ideaal voor mensen met rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spierpijn en aandoeningen aan de luchtwegen. Ook is het een goede manier om stress te verlichten. Maar er zijn ook omstandigheden waaronder deze massagevorm niet mag worden toegepast.

Contra-indicaties Hot stone massage
Een contra-indicatie is een reden om een behandelmethode niet uit te voeren. We kunnen een onderscheid maken tussen relatieve en absolute contra-indicaties. Een relatieve contra-indicatie betekent dat er in sommige gevallen wel mag worden gemasseerd, maar dat bijvoorbeeld bepaalde plekken op het lichaam moeten worden vermeden en/of in samenspraak met een arts. Een absolute contra-indicatie betekent dat er absoluut niet mag worden gemasseerd.

Relatieve contra-indicaties Hot stone massage

Blauwe plekken en kneuzingen
Op de blauwe plekken en kneuzingen mag niet worden gemasseerd, ook mogen er geen warme stenen op deze plekken worden gelegd.

Spataderen
De plekken met spataderen niet masseren of bedekken met warme stenen.

Reuma
In de meeste gevallen is reuma een contra-indicatie voor Hot stone massage, maar bij bepaalde vormen van reuma is massage wel mogelijk, bijvoorbeeld als er geen sprake is van actieve ontstekingen. Overleg dit met een medisch deskundige.

Zwangerschap
Wat je mag masseren en in welke fase van de zwangerschap loopt erg uiteen. Indien een Hot stone massage tijdens de zwangerschap echt gewenst is, moet dit steeds gebeuren in samenspraak met een arts.

Absolute contra-indicaties Hot stone massage

Diabetes
Door de massage en de warme stenen kunnen er bij een gevoelige huid lichte brandwondjes en blauwe plekken ontstaan die bij iemand met diabetes moeilijker zullen genezen.

Huidontstekingen
Omdat er bij huidontstekingen vanzelf al warmte vrijkomt, zal een Hot stone massage de ontsteking alleen maar verergeren. Dus geen Hot stone massage totdat de huidontsteking helemaal is verdwenen.

Hoge bloeddruk
Vanwege de warmte die vrijkomt bij een hot stone massage zal de bloeddruk stijgen. Als iemand al last heeft van een te hoge bloeddruk is deze massage daarom niet geschikt.

Burn-out of extreme vermoeidheid
Hoewel een Hot stone massage een uitstekende behandeling is om stress te verminderen is het een absolute contra-indicatie bij een burn-out en extreme vermoeidheid. Vanwege de diepe inwerking is het effect van de massage soms nog dagenlang te voelen. Mensen met burn-out of die extreem vermoeid zijn, zullen zich hierdoor nog vermoeider gaan voelen.

Reacties

Tags: ,

2 Berichten

 1. Kristiaan Vandenbosch schreef:

  Bij diabetes is er inderdaad een moeilijkere wondgenezing. Daarnaast is er ook een polyneuropathie = gevoelsstoornis mogelijk waardoor mensen pijnprikkels/warmteprikkels niet kunnen voelen. Hierdoor is het risico op brandwonden sterk verhoogd.

  Er zijn meerdere ziektebeelden waarbij Hotstone massage relatief of absoluut gecontra-indiceerd zijn.

  Indien gewenst, kan ik meer info geven.

  Kristiaan Vandenbosch
  Huisarts
  Acupuncturist
  Herborist

  • Sonja Veenstra schreef:

   Geachte heer Vandenbosch,

   Ik zou het erg op prijs stellen als u mij wat meer informatie omtrent contra-indicaties voor hotstonemassage zou kunnen geven.Zijn er ook beelden waarbij massage uberhaupt niet toegepast kan worden en welke men in anamnese al in gedachten kan houden?
   Ik bedoel dan de minder voor de hand liggende contraindicaties…

   Alvast vriendelijke bedankt!

   Sonja veenstra

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden