De voorbereiding op een massage

Massage & Therapieën — 30 maart 5:39 pm
De voorbereiding op een massage

Hoe bereid ik me voor op een massage? Dat is een vraag die zowel de Massagetherapeut als de ontvanger van de massage kan stellen. Een goede voorbereiding zal de werking van de massage nog beter tot zijn recht laten komen. We zullen in dit artikel eerst ingaan op hoe de massagetherapeut zich voorbereidt op een massage om vervolgens aandacht te besteden aan hoe de klant zich kan voorbereiden.

Voorbereiding Massagetherapeut
Een massagetherapeut dient zowel geestelijk als lichamelijk voorbereid te zijn op het geven van een massage. Daarbij is het ook bevorderlijk als de massageruimte over de juiste ambiance beschikt.

 • Geestelijke voorbereiding
 • Het doel van een massage is om de klant optimaal te laten ontspannen, daarvoor moet je als Massagetherapeut zelf ook ontspannen zijn. Het werkt niet als je gestrest of boos bent. Probeer in zo’n geval door middel van meditatie of ademhalingsoefeningen weer tot rust te komen.

 • Lichamelijke voorbereiding
 • Je moet je als Massagetherapeut vrij kunnen bewegen. Draag daarom loszittende kleding, zodat je niet wordt belemmerd in je bewegingen. Verder ben je lenig en sterk genoeg om de juiste massagetechnieken toe te passen. Was voor de massage altijd goed je handen en zorg dat je nagels kort geknipt zijn. Begin de massage altijd met warme handen. Koude handen zijn onaangenaam voor de klant en leiden tot het ontstaan van spanning in het lichaam van de klant doordat spieren zich samentrekken.

 • Massageruimte
 • De ontvanger van de massage is alleen in staat om te ontspannen als hij of zij zich op zijn of haar gemakt voelt. De ambiance van de massageruimte is daarbij heel belangrijk. Dim daarom de lichten en zet eventueel rustige achtergrondmuziek op. Zorg ook voor een ontspannen sfeer door indirecte verlichting.

  Voorbereiding klant
  Informeer als Massagetherapeut je klant over hoe hij of zij zich kan voorbereiden op een massage.

 • Geestelijke voorbereiding
 • Het is belangrijk dat de klant de tijd neemt voor de massage, anders zal de massage niet het gewenste effect hebben. Benadruk dat de klant zich moet concentreren op de aanrakingen om optimaal van de massage te kunnen genieten.

 • Lichamelijke voorbereiding
 • De klant moet zich lichamelijk goed voelen. Iemand met griep zal niet op een comfortabele manier een massage ondergaan en aanrakingen kunnen vanwege overgevoeligheid als pijnlijk worden ervaren.

  De klant dient altijd vooraf te douchen, zodat zijn of haar lichaam schoon is. Een warme douche zal er ook voor zorgen dat de poriën zich openen en de massageolie beter door de huid wordt opgenomen.

  Verder is het belangrijk dat de klant niet te veel eet van tevoren. Het is oncomfortabel om op een volle maag te liggen. Het is echter ook niet verstandig om met een lege maag een massage te ondergaan. Een hongergevoel kan de aandacht afleiden van de massage.

  Ook cafeïne- en alcoholhoudende dranken vooraf aan de massage zijn niet wenselijk. Cafeïne en alcohol hebben een stimulerende werking op het zenuwstelsel en verhogen de toxines in het lichaam, terwijl massage juist een kalmerende werking op het zenuwstelsel beoogt en toxines uit het lichaam helpt verwijderen.

  Reacties

  Tags:

  2 Berichten

  1. Veing Well schreef:

   Leuk om het ook eens van de andere kant te bekijken!

  2. sensimare schreef:

   prima artikel!
   Wij hebben enkele opleidingen gevolgd aan de Wellness Academie en zijn van plan er nog te volgen. Ook aan zaken zoals de voorbereiding op een massage wordt aandacht besteed tijdens de opleiding. Daarom vinden wij het telkens de moeite om van Oostende naar Hasselt te rijden.
   Het Wellnessvakblad is een goed initiatief.
   Veel succes!

  Reageren

  You must be logged in to post a comment.

  Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden