Geschiedenis van Aromatherapie (deel 1)

Massage & Therapieën — 16 januari 6:50 pm
Geschiedenis van Aromatherapie (deel 1)

3500 v. Chr. – 199 n. Chr.
Aromatherapie kent een lange geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met de ontwikkeling van de aromatische geneeskunde, die in vroeger tijden gecombineerd werd met religie, mystiek en magie.

Egypte
Rond 3500 v. Chr. begonnen de Egyptenaren wierook te branden om hun goden te eren. De rook zou hun gebeden direct bij de goden afleveren. Tijdens de 3de dynastie (2650- 2575 v. Chr.) begonnen de Egyptenaren in hun zoektocht naar onsterfelijkheid met het balsemen en mummificeren van lichamen. Ze gebruikten hierbij onder andere wierook, mirre, galbanum, kaneel, cederhout, jeneverbes en nardus. Ook begonnen de Egyptenaren de huid met olie in te smeren na het nemen van een bad en verder droegen vrouwen vaak een geparfumeerde kegel op het hoofd, die door de hitte smolt en een heerlijke geur achterliet. Tussen de 18de en 25ste dynastie verfijnden de Egyptenaren steeds meer het gebruik van aroma´s, onder andere in parfums. Tot enkele honderden jaren v. Chr., was de Egyptische parfumindustrie de meest
verfijnde van het hele Midden-Oosten en ver daarbuiten.

Griekenland
De kennis van de Egyptenaren van aromatische geneeskunde breidde zich uit naar Assyrië, Babylonië, China, Rome, Perzië en Griekenland. Toen het Egyptische rijk rond 300 v. Chr. uiteenviel, werd Europa het hart van de geneeskunde en verschoof het accent naar een meer wetenschappelijke benadering. Vooral de Grieken speelden hierin een grote rol.

Griekse pioniers
Asclepius (1200 v. Chr.) staat te boek als de eerste bekende Griekse arts. Hij combineerde het gebruik van kruiden met chirurgie. Na zijn dood werd hij vergoddelijkt tot de god van de genezing binnen de Griekse mythologie.

Hippocrates (460-377 v. Chr.) was de eerste arts die afstapte van het idee dat ziekte veroorzaakt werd door bovennatuurlijke krachten. Hij ging op zoek naar natuurlijke verklaringen. Zijn behandelingen bestonden uit fysiotherapie, baden en het gebruik van kruiden. Chirurgie werd alleen toegepast als uiterste redmiddel. Doordat hij als eerste het
lichaam benaderde als één geheel, wordt hij bestempeld als de grondlegger van de aromatherapie, die ook uitgaat van eenzelfde holistische benadering.

Nadat Alexander in 3de eeuw v. Chr. Egypte binnenviel, werd het gebruik van aromaten en kruiden in Griekenland populairder. De filosoof Theophrastus (371-287 v. Chr.) onderzocht hoe geur emoties beïnvloedde. Zijn boek `De Geschiedenis van Planten´ behoort tot de belangrijkste wetenschappelijke werken over plantenkunde. Hij wordt dan ook beschouwd als de stichter van de plantkunde.

De Griekse militaire arts Dioscorides (40-90 n. Chr.) schreef het boek de ´Materia Medica´. De grote invloed van dit kruidboek maakt dat hij de vader van de farmacologie wordt genoemd.

Romeinse Rijk
De Grieks-Romeinse arts Claudius Galen (129- 199 n. Chr.) was als arts van de gladiatoren zo succesvol, dat hij het tot de persoonlijke arts van de Romeinse keizer in Rome maakte. Binnen 100 jaar na zijn dood, raakte het Romeinse Rijk in verval en werd veel van de verworven medische kennis verworpen. De westerse geneeskunde kwam honderden jaren stil te staan. Andere culturen moesten nu de fakkel van de aromatische geneeskunde doorgeven.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden