Geschiedenis van Aromatherapie (deel 2)

Massage & Therapieën — 16 januari 6:53 pm
Geschiedenis van Aromatherapie (deel 2)

529 n. Chr. – heden
Het waren vervolgens de Perzen die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de aromatherapie. Toen de kruisvaarders bij terugkeer van de Heilige Oorlogen onbekende kruiden meenamen, werd ook in Europa hiervoor steeds meer interesse gewekt. Diverse pioniers op het gebied van kruidengeneeskunde hebben ervoor gezorgd dat aromatherapie vandaag de dag overal populair is geworden.

Perzen
De Perzische arts Al- Razi (865-925) schreef een invloedrijke medische encyclopedie met de titel ‘AI Kitab al Hawi´. Een andere invloedrijke Perzische arts was Ibn Sina (980-1037), in Europa ook bekend als Avicenna. Op 20-jarige leeftijd was hij al arts aan het hof. Hij schreef onder andere ´The Canon of Medicine´ waarin hij alle bestaande kennis over de geneeskunde van dat moment samengevoegde.

Europa
Eén van de oudste Europese geschriften over kruidengeneeskunde is het Engelse manuscript `Leech Book of Bald´ (ca.950), dat was samengesteld door Bald, een vriend van Koning Alfred de Grote. Hierin worden de geneeskrachtige eigenschappen en toepassingen van 500 planten beschreven.

Middeleeuwen
Tijdens de middeleeuwen werd de geneeskunde in Europa beheerst door de Katholieke Kerk. Ziekte was een straf van God en werd behandeld door priesters door middel van gebed. Toen de kruisvaarders terugkeerden van de Heilige Oorlogen brachten ze onbekende producten mee als rozenwater, parfums, aromaten en geneesmiddelen. Men beweert dat in de veertiende eeuw zelfs essentiële oliën gebruikt werden om de pest te verdrijven.

Europese plantkundigen in de 16e en 17e eeuw
In de 16e en 17e eeuw wonnen essentiële oliën steeds meer aan populariteit. Verschillende Europese plantkundigen gingen zich bezighouden met geneeskundige kruiden, waaronder de Engelsman John Gerard. Hij publiceerde in 1597 de klassieker `Herball or General Historie of Plantes´. Ook de Engelse Nicholas Culpeper maakte naam met zijn boek The English Physician´ (1652), waarin hij als eerste de astrologische kruidenkunde introduceerde.

Moderne aromatherapie
René-Maurice Gattefossé (1881-1950) introduceerde de term aromatherapie. Hij bestudeerde de geneeskundige eigenschappen van essentiële oliën. Legendarisch is het verhaal dat hij tijdens een explosie in zijn laboratorium een flinke brandwond opliep. Hij greep naar de lavendelolie, waardoor de zwelling direct verminderde en het genezingsproces versneld werd. In 1937 publiceerde hij zijn baanbrekende boek “Aromathérapie: Les Huiles essentielles-hormonen végétales”.

De Franse dokter Jean Valnet (1920-1995) was onder de indruk van Gattefossé en ging chirurgie combineren met essentiële oliën. Hij was de eerste die essentiële oliën gebruikte bij het behandelen van psychologische klachten. In 1964 publiceerde hij het boek ‘Aromathérapie – Traitment des Maladies par les Essence de Plantes’.

De Oostenrijkse Marguerite Maury leverde in 1961 een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de aromatherapie met haar boek ´Le Capital Jeunesse´. Haar werk werd voortgezet door Danièle Ryman. Ook de Engelsman Robert Tisserand heeft met zijn boek ´The Art of Aromatherapy´ veel mensen geïnspireerd.

De tradities uit het oude Egypte hebben zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot wat we vandaag aromatherapie noemen. Aromatherapie is tegenwoordig één van de meest verfijnde manieren om zowel lichamelijke als geestelijke klachten te voorkomen en te herstellen.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden