Geschiedenis van Ayurveda

Massage & Therapieën — 23 januari 8:19 pm
Geschiedenis van Ayurveda

Steeds vaker probeert men in onze hectische moderne maatschappij terug te grijpen op eeuwenoude traditionele geneeswijzen, op zoek naar evenwicht op lichamelijk en psychisch vlak. Eén van die geneeswijzen is Ayurveda. Dit is overigens niet zomaar een geneeswijze, maar zelfs het oudste medische systeem aller tijden. De letterlijke vertaling van het woord Ayurveda is dan ook veelzeggend, het betekent namelijk; ´levenskennis`. Duik hier met ons mee in de eeuwenlange geschiedenis van Ayurveda.

3000 v. Chr.
Al zo´n 3000 jaar v. Chr. had zich in India een beschaving ontwikkeld, die zich bezighield met zaken als geneeskunde, de geneeskrachtige werking van kruiden, een gezonde levensstijl en hygiëne. Alle kennis over deze onderwerpen werd door de jaren heen mondeling van generatie op generatie doorgegeven. Er ontstond een compleet samenhangend systeem met kennis en inzichten over alle aspecten van het leven.

Vedische periode (1500- 500 v. Chr.)
In de Vedische periode werd deze kennis samengevat in vier omvangrijke geschriften in het Sanskriet, die de Veda´s worden genoemd. Wanneer deze geschriften precies zijn verschenen is niet duidelijk, maar er wordt geschat dat ze stammen ergens uit de periode van 1500 tot 500 v. Chr. De vier Veda´s zijn; de Rig Veda, de Sama Veda, de Yajur Veda en de Atharva Veda. De Veda´s vertellen verhalen over goden, spiritualiteit, filosofie, de kosmos, de natuur en voorschriften voor de juiste levensstijl. Vooral in de Rig Veda en de Atharva Veda wordt aandacht besteed aan geneeskunde. Er staan onder andere teksten in over geneeskrachtige planten en kruiden, behandelmethoden voor ziektes, chirurgie en het gebruik van prothesen. Deze werken vormden dan ook de basis van de klassieke werken die zich volledig op ayurveda gericht hebben.

Drie klassieke werken over Ayurveda
Er zijn drie geschriften die aangewezen kunnen worden als de klassiekers over Ayurveda, namelijk; de Charaka Samhita, de Sushruta Samhita en de Ashtanga Hridayam. Hiervan is de Charaka Samhita het oudst en best bewaard gebleven geschrift. De Charaka Samhita gaat onder andere over ziektes, oorzaken en behandeling, voeding, pathologie en anatomie. De Sushruta gaat hier ook over, maar legt meer nadruk op chirurgie en er worden allerlei chirurgische instrumenten beschreven. De Ashtanga Hridayam stamt uit later tijd en kan gezien worden als een efficiënte samenvatting van de andere twee werken. Deze klassieke werken worden ook tegenwoordig nog steeds gebruikt als medische handboeken voor
ayurveda studenten of gezondheidsspecialisten.

Verspreiding van Ayurveda
De gezondheidsleer Ayurveda heeft zich vanuit India steeds verder over de wereld verspreid. Handelaren die India aandeden en in aanraking kwamen met Ayurveda brachten deze gezondheidsleer onder de aandacht in hun thuisland of in de landen die ze onderweg nog aandeden. Zo kwam Ayurveda bijvoorbeeld via het Midden-Oosten in Griekenland te recht. Dankzij Boeddhistische monniken werd Ayurveda ook bekend in Tibet en China, van waaruit de kennis vervolgens ook werd doorgegeven aan Japan. Uiteraard betekende dit ook dat Ayurveda zich in allerlei verschillende richtingen ontwikkelde, waardoor er vandaag de dag verschillende stromingen binnen de Ayurveda bestaan. Kolonisatie en globalisatie hebben er vervolgens voor gezorgd dat Ayurveda zich over de hele wereld verspreid heeft. Toch is het nog maar sinds kort dat deze boeiende gezondheidsleer voet aan de grond heeft gekregen in West-Europa. Maar gelukkig neemt de belangstelling gestaag toe en kunnen steeds meer mensen hun voordeel doen met dit veel omvattende genezingssysteem.

Interesse in de Ayurvedische gezondheidsleer? Dan kan je binnen de Wellness Academie terecht voor een cursus Ayurvedische massage.

Reacties

Tags: , ,

1 Bericht

  1. G. Smeets schreef:

    Ayurveda is een levenswijze, super mocht het hier in het stressy westen geen probleem zijn om het toe te passen.

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden