Geschiedenis van Cranio-Sacraal therapie

Massage & Therapieën — 24 januari 8:05 pm
Geschiedenis van Cranio-Sacraal therapie

De Cranio-Sacraal therapie gaat ervan uit dat het cranio-sacraal systeem, bestaande uit de hersenen, het ruggenmerg, het stevige vlies dat er omheen ligt en het hersenvocht, een kernfunctie vervult in het lichaam. Hierdoor kan een Cranio-Sacraal therapeut vele lichamelijke klachten verhelpen of verzachten. We gaan in dit artikel een eeuw terug in de tijd naar de oorsprong van de Cranio-Sacraal therapie en zullen laten zien hoe de cranio-sacraal therapie zich vervolgens ontwikkeld heeft tot een veelgeprezen alternatieve geneeswijze.

De craniale osteopathie van William Sutherland
Begin 20ste eeuw ontdekte de Amerikaanse osteopathie-student William Sutherland (1873- 1954), dat de schedelbeenderen konden bewegen. Sutherland vergeleek de schedelbotten met de schubben van een vis. Ze konden als het ware ademen. Om zijn theorie verder te bewijzen deed hij verschillende experimenten. Hij zette houten helmen op en hij bond riemen om zijn hoofd om de bewegingen van de schedelbotten te verhinderen. Het gevolg was dat hij last kreeg van klachten als hoofdpijn en spijsverteringsstoornissen, waarmee hij bewees dat de schedelbotten daadwerkelijk bewogen. Hij breidde zijn onderzoek uit door ook de hersenen, het ruggenmerg, het vlies rondom het centrale zenuwstelsel (duramembraan), de hersenruggenmergvloeistof en het heiligbeen onder de loep te nemen. Hij ontdekte dat deze allemaal een ritmische beweging voortbrachten. Hij noemde deze beweging de ‘levensadem’. Sutherlands nieuwe benadering van de osteopathie werd craniale osteopathie genoemd.

De Cranio-Sacraal therapie van John Upledger
In de jaren ‘70 assisteerde John Upledger bij een operatie, waarbij hij duramembraan stil moest houden, maar het membraan bleef maar ritmisch kloppen. Het ritme kwam echter niet overeen met het hartritme of de ademhaling. Hij ontdekte dat de hersenruggenmergvloeistof een eigen ritme had. Upledger verdiepte zich vervolgens in de ideeën van Sutherland en ontwikkelde op basis hiervan de Cranio-Sacraal therapie. ‘Cranio’ is Latijn voor ‘schedel’ en ‘sacraal’ staat voor ‘heiligbeen’. Binnen de schedel en de wervelkolom, waarvan het heiligbeen het grootste bot is, ligt het cranio-sacraal systeem. Hiertoe behoren ook de hersenen, het ruggenmerg, het duramembraan en de hersenruggenmergvloeistof. De hersenruggenmergvloeistof golft als het ware door het cranio-sacraal systeem, hierdoor ontstaat een ritmische beweging in het hersenvlies waardoor ook de schedelbotten bewegen. Deze ritmische beweging wordt het cranio-sacraal ritme genoemd.

Cranio-Sacraal therapie in de praktijk
Cranio-Sacraal therapeuten kunnen door hun hand op bepaalde plekken van het lichaam te leggen, voelen of er blokkades zijn in het cranio-sacraal ritme. Een behandeling door een Cranio-Sacraal therapeut bestaat uit een zeer zachte massage met langzame bewegingen om het lichaam ertoe te bewegen zijn eigen herstellende vermogen aan te spreken. Het is de bedoeling om het cranio-sacraal ritme te herstellen, waardoor klachten verdwijnen. Met Cranio-Sacraal therapie kunnen talloze klachten worden behandeld, waaronder hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, migraine, RSI, klachten na een whiplash en spijsverteringsproblemen.

Cranio-Sacraal therapie vandaag
De Cranio-Sacraal therapie heeft sinds de oprichting van het Upledger Institute in 1985 een flinke groei doorgemaakt en heeft zich over de hele wereld verspreid. Wereldwijd bestaan er al 31 dochterinstituten. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de nieuwe inzichten die de Cranio-Sacraal therapie heeft voortgebracht. De vraag naar gezondheidsspecialisten, die zich bekwaamd hebben in deze vernieuwende alternatieve geneeswijze is aanzienlijk toegenomen. Verwacht wordt dan ook dat de Cranio-Sacraal therapie in de nabije toekomst snel nog meer aan terrein zal winnen. Er worden tegenwoordig ook talloze cursussen Cranio-Sacraal therapie aangeboden.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden