Geschiedenis van Cupping massage

Massage & Therapieën — 23 januari 6:45 pm
Geschiedenis van Cupping massage

Cupping is een Chinese behandelwijze waarbij men glazen koppen vacuüm laat treken op het lichaam. Hierdoor wordt de doorbloeding van de huid en de spieren bevorderd waardoor het lichaam van afvalstoffen ontdaan wordt. Dit leidt uiteindelijk tot een compleet gevoel van ontspanning.

Geschiedenis van cupping
Waar en wanneer cupping precies ontstaan is, is niet duidelijk. Wel weet men dat bij cupping in zijn vroegste vorm uitgeholde horens van dieren werden gebruikt. Cupping was een manier om gif uit slangenbeten en wonden te halen. De therapeutische toepassingen van cupping zijn in de loop van de tijd steeds verder verfijnd onder invloed van de diverse culturen die cupping zijn gaan gebruiken. Ook werden de hoorns vervangen door kommen van bamboe, die vervolgens weer werden verruild voor glazen koppen.

China
De oudste verwijzingen naar het gebruik van cupping zijn afkomstig uit China. Geschriften uit 28 na. Chr. en een traditioneel gezegde beweren dat acupunctuur en cupping, meer dan de helft van de kwalen genezen. Volgens de Chinese geneeskunde stimuleert cupping de bloedcirculatie en heft blokkades van chi op. Ook verhindert cupping dat ziekteverwekkende invloeden van buitenaf grip krijgen op iemand met een verzwakte lichamelijke gesteldheid. Een verzwakte lichamelijke gesteldheid is vaak het resultaat van een verzwakte “Jing Chi”, wat staat voor essentiële vitale levensenergie. Dit kan vervolgens leiden tot een verzwakt “Wei Chi” of immuunsysteem. Cupping zou in China ook gebruikt zijn bij operaties om het bloed weg te leiden van de plek waar geopereerd werd.

Egypte
Ook in Egypte was men al vroeg bekend met het gebruik van cupping. Er is een oude tekst over geneeskunde gevonden uit Egypte die het gebruik van cupping bespreekt bij klachten als koorts, pijn, duizeligheid, menstruatieproblemen en verminderde eetlust. Cupping werd gezien als een therapie die de genezing van deze klachten kon versnellen.

Griekenland
De Grieken namen cupping over van de Egyptenaren en verspreidden het gebruik vervolgens in vele andere Europese landen, waarna het uiteindelijk ook in Amerika terechtkwam.

Cupping verovert de wereld
Cupping werd tegen het einde van de 17e eeuw op grote schaal toegepast door zowel Europese als Amerikaanse artsen. Onderzoeksrapporten uit de 19de eeuw en een samenwerkingsverband tussen de voormalige Sovjet-Unie en China bevestigden de klinische werkzaamheid van cupping. Cupping werd een officiële therapie, die in alle Chinese ziekenhuizen gebruikt werd. Het werd onder andere veelvuldig toegepast bij ontstoken borsten en borstvoedingsstoornissen. De bekende borstpomp is hier later van afgeleid.

Moderne tijd
In de 20ste eeuw zien we, vanwege de opkomst van nieuwe technologieën en machines, een afname van de interesse in deze therapie. Cupping moest zich aanpassen aan de moderne tijd en daarom werden er nieuwe cupping sets ontwikkeld waarbij gebruik werd gemaakt van een vacuümpomp.

Doordat cupping door de jaren heen mee is gegroeid met de tijd heeft het zich vandaag de dag ontwikkeld tot een veelgebruikte en effectieve aanvulling op de huidige gezondheidszorg. Cupping kan ook uitstekend gecombineerd worden met andere massagevormen. De Cupping massage is ook gekent onder de naam Vacussage.

Reacties

Tags: , ,

1 Bericht

  1. Toevallig vandaag weer deze oude populaire techniek gebruikt bij het behandelen van een pijnstreek tussen onderrug en wervelkolom. Als kind (° 1932) was dit voor onze ouders een simpele en gangbare methode om rug en spierpijnen weg te werken. Een bierglas en een brandend watje waren voldoende.
    Lijkt nog steeds efficiënt te zijn.
    Mooie website. Gefeliciteerd
    H. Vcl.

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden