Geschiedenis van Moxa-therapie

Massage & Therapieën — 23 januari 7:15 pm
Geschiedenis van Moxa-therapie

Moxa-therapie maakt onderdeel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Vaak wordt moxa-therapie in één adem genoemd met acupunctuur. Beide behandelmethoden hebben dan ook veel gemeen en stammen uit dezelfde traditie. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van moxa-therapie.

Wat is moxa-therapie?
Evenals bij acupunctuur is het doel van moxa-therapie om chi of levensenergie te stimuleren. Dit gebeurt door de acupunten te stimuleren die op de meridianen liggen, dit zijn belangrijke drukpunten op de banen waardoor de levensenergie stroomt. Moxa-therapie kan op verschillende manieren toegepast worden. Het gaat er in ieder geval om dat er met behulp van brandende moxa warmte-energie naar een acupunt wordt geleid om zo chi te bevorderen.

Met moxa wordt verwezen naar een kruid dat in het Japans mogusa wordt genoemd. De Nederlandse benaming is bijvoetkruid (Latijn: artemisia vulgaris). In de meeste gevallen wordt er een staafje moxa gebruikt. Het staafje moxa wordt aangestoken en de moxa-therapeut draait iets boven het te behandelen acupunt langzaam met het moxastaafje rond. Soms wordt er ook een acupunctuurnaald gebruikt door boven op de naald een stukje moxa te prikken dat wordt aangestoken. Ook wordt er weleens een laagje zout of een stukje gember op de huid gelegd met daar bovenop een brandend stukje moxa.

Moxa wordt vooral toegepast bij klachten als chronische pijnen, energiegebrek, gewichtsproblemen en seksuele problemen.

Oorsprong Moxa-therapie
Nu we weten wat moxa-therapie inhoudt, gaan we terug naar de oorsprong. Hoe en wanneer is moxa-therapie ontstaan? Op deze vragen zijn geen eenduidige antwoorden te geven. Wel is duidelijk dat moxa-therapie al duizenden jaren geleden toegepast werd en dat de geschiedenis van de moxa-therapie overeenkomt met die van de acupunctuur, aangezien beide therapiën op hetzelfde principe zijn gebaseerd.

Ontdekkingen van de primitieve mens
Onze verre voorouders ontdekten in hun strijd om te overleven dat bepaalde planten een verlichtende en genezende werking konden hebben bij bepaalde ziektes. Zij zijn letterlijk door ervaring wijs geworden. Net als met veel dingen kwam men per toeval, of misschien beter gezegd uit noodzaak, erachter hoe men pijn kon verlichten. De kennis over de geneeskracht van planten breidde zich door de jaren heen steeds meer uit en werd vervolgens ook gebruikt binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Acupunctuur in het Stenen en Bronzen Tijdperk
Ten tijde van het Stenen Tijdperk en het Bronzen Tijdperk kwam men erachter dat stenen een rol konden spelen bij het behandelen van kwalen. Uit deze periode stammen onder andere de Bian-stenen. Deze scherpgerande stenen, die de voorlopers van de acupunctuurnaalden zijn, werden ingezet om ziektes te behandelen.

Ontdekking van het vuur
De ontdekking van het vuur leidde er niet alleen toe dat men vuur ging gebruiken om op te koken of om te gebruiken als warmtebron, maar men merkte ook dat vuur een rol kon spelen bij het behandelen van ziektes. Uit deze ontdekking is onder andere de moxa-therapie voortgekomen. Men kwam erachter dat de bladeren van bijvoetkruid gemakkelijk branden en dat de prettige warmte die dit voortbracht ideaal was om blokkades van chi op te lossen.

Wellness Academie organiseert op regelmatige basis een cursus Moxa-therapie.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden