Geschiedenis van Shiatsu

Massage & Therapieën — 23 januari 6:13 pm
Geschiedenis van Shiatsu

De mens is zich al eeuwenlang bewust van de geneeskracht van behandelingen waarbij chi, of levensenergie, het uitgangspunt is. Chi stroomt door zogenaamde meridianen of energiebanen. Door middel van manipulatie van de meridianen of energiepunten kan chi beïnvloed worden om zo lichamelijke en geestelijke klachten te verlichten. Instinctief kennen we allemaal wel een aantal van die meridianen en energiepunten. Bedenk maar eens wat u doet als u hoofdpijn, vermoeide ogen of last van uw spijsvertering heeft?

Traditionele Chinese geneeskunde
Eén van de eerste geschriften, waarin meridianen voorkwamen, heeft men gevonden in een tombe in Hunan in China, die dateerde uit de tijd van de Han dynastie (206 v. Chr. – 220 n. Chr.). Ook werden in China oude stenen acupunctuurnaalden gevonden en neolithische ijsmummies met getatoeëerde acupunctuurpunten op de huid. Hieruit blijkt dat het beïnvloeden van chi door het manipuleren van energiebanen- en punten al duizenden jaren geleden toegepast werd door middel van aanraking en acupunctuur. De gewone mensen in de oude agrarische samenlevingen in China beschikten echter niet over de vaardigheden om acupunctuur uit te oefenen en hadden niet de mogelijkheid om een geschoolde arts te raadplegen. Dit leidde ertoe dat men elkaar moest behandelen door middel van aanraking. Dit werd dan ook de meest wijdverbreide geneesmethode onder de bevolking.

Japanse drukpuntmassage
Verschillende nabijgelegen landen namen gebruiken over van het machtige en invloedrijke China. Zo werd in Japan in de 6e eeuw het Chinese principe chi een essentieel onderdeel van de cultuur. Chi werd in het Japans vertaald naar ki. Japan nam de chi massagetechnieken en acupunctuur uit China over en begon deze te verfijnen. Er werden verschillende vormen van drukpuntmassage ontwikkeld, die verenigd werden onder één noemer; shiatsu, wat letterlijk ´vingerdruk´ betekent.

Westerse invloeden
Doordat de Japanse cultuur in het begin van de 20ste eeuw te maken kreeg met westerse invloeden nam de belangrijkheid van de traditionele drukpuntmassages af. Er vond een verschuiving plaats naar de moderne westerse en wetenschappelijke geneeskunde. De traditionele behandelingen werden nu meer gezien als massages voor ontspanning en weldaad en verloren hun medisch aanzien. In reactie hierop richtte Tokujiro Namikoshi in 1925 een Kliniek voor Drukpunttherapie op met als doel de shiatsu-technieken op een meer westerse en wetenschappelijke manier te benaderen. Zijn methode is uitgegroeid tot de meest gebruikte shiatsu-vorm.

Moderne tijd
De psycholoog Shizuto Masunaga, de zoon van een lerares aan de school van Namikoshi, interesseerde zich voor de traditionele Chinese geneeskunst. Hij verenigde in de jaren ´70 moderne psychologie met technieken uit de traditionele Chinese geneeskunst onder de naam Zen Shiatsu. Hij introduceerde deze shiatsu-vorm onder andere in de Verenigde Staten. Na zijn dood in 1981 zijn volgende generaties doorgegaan met het ontwikkelen van zijn theorieën. Dit heeft ertoe geleid dat shiatsu tegenwoordig uiteenlopende vormen kent en een dynamisch behandelsysteem is geworden.

Wil je ook een BSF erkende Shiatsu opleiding volgen? Dat kan binnen de Wellness Academie!

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden