Geschiedenis van Tui-Na

Massage & Therapieën — 23 januari 6:19 pm
Geschiedenis van Tui-Na

Tui-Na is een Chinese massagetherapie, die onderdeel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). ´Tui´ betekent letterlijk ´duwen´ en ´na´ betekent ´vastpakken´. Het is een krachtige en diep inwerkende massagetechniek die tot doel heeft het lichaam in balans te brengen.

Tui-na
Bij een Tui-na massage gebruikt de therapeut technieken als wrijven, kneden, draaien, knijpen en kloppen op specifieke plekken op het lichaam, zoals op de zogenaamde acupressuurpunten en meridianen, met als doel chi (levensenergie) te manipuleren en weer gelijkmatig door het lichaam te laten stromen. Tui-na is zeer geschikt voor het behandelen van spier- en skeletproblemen en klachten als chronische stress, spijsverteringsklachten en ademhalingsproblemen. Tui-na heeft geen bijwerkingen. Vaak wordt tui-na gebruikt in combinatie met acupunctuur, moxatherapie, vuur cupping, Chinese kruidengeneeskunde, tai chi en qigong. Tui-na kan niet gebruikt worden in het geval van botbreuken, open wonden, zweren, huidaandoeningen, kwaadaardige tumoren of tuberculose. Ook mag tui-na niet uitgevoerd worden op de buik van een vrouw tijdens de zwangerschap of tijdens de menstruatie.

Anmo
Massagetechnieken worden al sinds mensenheugenis in bijna alle culturen toegepast. Oude bronnen, waaronder orakelbotten en geschriften van artsen, bewijzen dat tui-na al twee eeuwen v. Chr. gebruikt werd voor het genezen van kinderziekten, spijsverteringsproblemen en spier- en skeletproblemen. De Chinese massagemethode, die ten grondslag ligt aan tui-na, werd anwu genoemd. Later werd deze naam verbasterd tot anmo. De massagetechnieken bleven zich ontwikkelen en de anmo massage werd samengevoegd met de tui-na techniek. De naam anmo werd in China vervangen door tui- na. Anmo had ondertussen ook bekendheid gekregen in omliggende landen, onder andere in Japan. Hier is
de naam anmo, verbasterd tot anma, wel nog in gebruik gebleven.

Traditionele Chinese Geneeskunde
Rond 700 n. Chr. werd tui-na een onderdeel van het studieprogramma van het Keizerlijk Medisch College in China. Tui-na speelde een belangrijke rol binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde totdat de Qing dynastie (1644-1912) aan de macht kwam. De oude culturele Chinese erfenis, waaronder de Traditionele Chinese Geneeskunde, werd onderdrukt. Pas na de communistische revolutie in 1949 kon tui-na weer volop beoefend worden.

Moderne tijd
Vandaag de dag wordt tui-na onderwezen op scholen voor Traditionele Chinese Geneeskunde. Ook veel Oost-Aziatische martial arts scholen geven tui-na lessen aan gevorderde studenten voor het behandelen van blessures en pijn die men tijdens de training kan oplopen. Het is niet ongebruikelijk om vandaag de dag in China massagetherapeuten op straat bezig te zien. Tui-na wordt veel beoefend door mensen met een fysieke handicap, zo worden veel blinde mensen in China getraind in de kunst van tui-na, omdat hun verhoogde tastzin hierbij een groot voordeel is.

Door de jaren heen heeft Tui-na zich over de hele wereld verspreid en zijn er verschillende soorten behandelingen ontstaan, zoals tui-na behandelingen die speciaal gericht zijn op kinderen, volwassenen, orthopedische problemen, revalidatie en sportgeneeskunde. Zo blijft deze oude massagetherapie zich ook vandaag nog steeds verder ontwikkelen en aanpassen aan de wensen van de moderne tijd.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden