Geschiedenis van Voetreflexologie

Massage & Therapieën — 23 januari 6:02 pm
Geschiedenis van Voetreflexologie

Al duizenden jaren worden er over de hele wereld allerlei soorten voetbehandelingen uitgevoerd om de gezondheid te beïnvloeden. Waar en wanneer reflexologie precies ontstaan is, is niet duidelijk. Wel doen eeuwenoude hiërogliefen op de graftombe van een arts in Saqqara in Egypte vermoeden dat reflexologie hier zijn oorsprong vindt. Vanuit Egypte zou reflexologie zich via het Romeinse Rijk verder over de wereld hebben verspreid. De geschiedenis en de ontwikkeling van de reflexologie kan beschreven worden aan de hand van het werk van diverse pioniers op dit gebied.

Dr. Fitzgerald
De zonetheorie, die ontwikkeld is door de Amerikaanse KNO-arts Dr. William H. Fitzgerald (1872- 1942), kan beschouwd worden als de voorloper van de moderne reflexologie. Fitzgerald ontdekte dat, wanneer er op bepaalde delen van de voet druk werd uitgeoefend, andere delen van het lichaam verdoofd raakten. Hij maakte onder andere gebruik van elastische banden, wasknijpers en aluminium kammen om druk uit te oefenen. Fitzgerald publiceerde diverse artikelen over zijn ontdekkingen en noemde zijn werk Zone Analgesia. Aan de hand van de resultaten van zijn onderzoek verdeelde hij het lichaam onder in tien longitudinale energiezones die eindigen in de voetzolen en handpalmen. Samen met Dr. Edwin Bowers publiceerde hij in 1917 het boek “Relieving Pain at Home”. Fitzgerald ontdekte ook dat het toepassen van druk op de zones niet alleen de pijn verlichte, maar vaak ook de onderliggende oorzaak aanpakte.

Dr. Riley
Dr. Shelby Riley, die nauw samenwerkte met Dr. Fitzgerald, verfijnde de zonetheorie door het toevoegen van horizontale zones. Hij ontwikkelde een methode om bepaalde zones te bewerken door druk uit te oefenen met duimen en vingers.

Dr. Eunice Ingham
Dr. Riley was de leermeester van de fysiotherapeute Eunice D. Ingham. Zij ontwikkelde in de jaren ´30 van de vorige eeuw haar voetreflex-theorie, waarbij ze gebruikmaakte van haar duimen en vingers om druk uit te oefenen. Ze ontdekte dat de voeten de toestand van de organen van het hele lichaam spiegelden. Daarbij merkte ze op dat de wisselende druk een stimulerend effect op het lichaam heeft in plaats van, zoals Dr. Fitzgerald beweerde, een verdovend effect. In 1938 publiceerde ze haar boek “Stories The Feet Can Tell”. Hierin bracht ze onder andere nauwkeurig de reflexzones van het lichaam in kaart op de voet, zoals we die in de hedendaagse voetreflexologie nog steeds gebruiken. Ze reisde veel rond om lezingen en workshops te geven. Hierdoor werd reflexologie steeds bekender, zowel onder de bevolking, als onder natuurgenezers, podologen, osteopaten, massagetherapeuten en fysiotherapeuten.

Reflexologie vandaag
In de jaren ´50 van de vorige eeuw begonnen Dwight Byers en Eusebia Messenger, een neef en nicht van Eunice Ingham, hun tante te assisteren bij haar workshops. Zij hebben later het werk van hun tante voortgezet. In de jaren ´70 richtte Dwight Byers “The International Institute of Reflexology” op, waar de theorieën en technieken van reflexologie nog steeds verder verfijnd worden.

Door het volgen van de opleiding Voetreflexoloog binnen de Wellness Academie behoor je tot de 3de generatie Voetreflexologen na Eunice D. Ingham. De docente is opgeleid door Dwight Byers zelf.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden