Hoofdpijn na een massage?

Massage & Therapieën — 11 juli 8:46 pm
Hoofdpijn na een massage?

Een massage is toch een weldadige en helende behandelmethode, waarom hebben sommige klanten dan soms toch last van hoofdpijn na een massage? Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht na een massagebehandeling. Er zijn verschillende verklaringen voor en er zijn ook verschillende maatregelen die je als massagetherapeut kunt nemen om dit probleem zo veel mogelijk te voorkomen.

Hoofdpijn als uitdrogingsverschijnsel
De meest voorkomende oorzaak voor hoofdpijn na een massage is uitdroging. Bij massage komt veel warmte vrij, waardoor bloedvaten en haarvaten zich gaan verwijden. Hierdoor wordt de bloedsomloop geoptimaliseerd. Ook de druk die wordt uitgeoefend tijdens de massage draagt hier nog eens extra aan bij. Het gevolg hiervan is onder andere dat water sneller uit het lichaam wordt afgevoerd. Wie voor de massage niet genoeg drinkt, kan last krijgen van hoofdpijn als een uitdrogingsverschijnsel. Raad iedere klant aan om zowel een half uur voor als direct na de massage één of twee glazen water te drinken om hoofdpijn na de massage te voorkomen.

Veranderingen in bloedcirculatie
Massage stimuleert de bloedcirculatie. Bloedvaten verwijden zich onder invloed van warmte en druk. Ook ontstaat er meer ruimte voor bloedvaten, die vernauwd waren door te gespannen spieren die door de massage beginnen te ontspannen. Het gevolg is dat de bloedtoevoer naar de organen en weefsels in het hele lichaam wordt geoptimaliseerd. Dit betekent ook dat er ineens meer bloed naar de hersenen kan stromen. Het uitzetten van de bloedvaten en de verhoogde toevoer van bloed kan ervoor zorgen dat de ontvanger van de massage last krijgt van hoofdpijn. Je kunt dit probleem vermijden door de massage langzaam op te bouwen.

Wisselingen in bloedsuikergehalte
Massage kan ook invloed hebben op het bloedsuikergehalte. Door middel van een massage kan het niveau aan adrenaline en noradrenaline in het bloed afnemen. Het niveau van deze twee hormonen beïnvloedt het bloedsuikergehalte. Neemt het niveau van adrenaline en noradrenaline af, dan daalt ook het bloedsuikergehalte. Wanneer het bloedsuikergehalte te sterk daalt, kan dit leiden tot duizeligheid, rillerigheid en hoofdpijn. Raad je klanten daarom aan om een uurtje voor de massage een lichte snack te eten en na de massage bijvoorbeeld een glas sap te drinken. Het is daarom ook heel belangrijk om te weten of een klant diabetes heeft, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Te veel druk
Vooral bij klanten die nog nooit eerder een massage hebben ondergaan kan een te diep inwerkende massage voor hoofdpijn zorgen, omdat de spieren er nog niet aan gewend zijn. Een massage waarbij te veel druk wordt uitgeoefend kan leiden tot spierpijn die voornamelijk in het geval van spierpijn in de nek en schouders kan resulteren in hoofdpijn. Ben daarom vooral tijdens de eerste massagesessies voorzichtig met het uitoefenen van veel druk en bouw de massages langzaamaan op. Begin met lichte strijkingen en knedingen om de spieren op te warmen, voordat je bijvoorbeeld met dieper inwerkende drukpunttechnieken verdergaat. Het kan ook helpen om de klant voor de behandeling lichte strekoefeningen te laten doen ter voorbereiding op de massage.

Reacties

Tags:

1 Bericht

  1. Wanda Linssen schreef:

    We lopen vaak al heel lang met spanning rond, voordat we gaan ontspannen dmv van massage of anderszins. Het is dus heel goed mogelijk dat er door de ontspanning iets van spanning vrij komt, bv hoofdpijn. Neem de tijd om te rusten en drink water. Zodat je niet direct (eventueel met pijnstillers) weer door gaat.

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden