Massage tegen slapeloosheid

Massage & Therapieën — 7 juni 6:39 pm
Massage tegen slapeloosheid

Iedereen slaapt weleens een keertje slecht, maar er zijn ook veel mensen die last hebben van chronische slapeloosheid. Een vervelende kwaal, die negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Tijdens de slaap vinden er namelijk essentiële herstelwerkzaamheden plaats in lichaam en geest. In veel gevallen kan massage uitkomst bieden. Lees hier hoe je als massagetherapeut mensen die last hebben van slapeloosheid kunt helpen om gemakkelijker binnen te treden in dromenland.

Stress en slapeloosheid
Aan slapeloosheid kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. In het geval van chronische slapeloosheid is stress de meest voorkomende oorzaak. Stress zorgt ervoor dat iemand niet in staat is zijn of haar gedachten tot bedaren te brengen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt. Behalve op psychisch niveau kan stress ook op lichamelijk niveau doorwerken, denk aan een ontregelde spijsvertering, brandend maagzuur, spanningshoofdpijn en spierverkrampingen die comfortabel liggen en in slaap vallen onmogelijk maken.

Cortisol en serotonine
Wie veel last heeft van stress heeft een verhoogd gehalte aan cortisol in zijn of haar bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als psychologische stress aangemaakt. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen. Als het cortisol-gehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan neurotransmitters als serotonine negatief beïnvloeden. Serotonine is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen worden omgezet in melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

Massage als remedie
Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisol-gehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door te veel stress. Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect. Maak vooral gebruik van massagetechnieken als lange, trage effleurages (strijkingen). Vervolgens kun je verdergaan met zachte petrissages, oftewel je gaat zachte knedingen uitvoeren die geen pijn mogen doen. Ook vibraties kunnen zeer effectief zijn. Gebruik geen massagetechnieken als tapotementen (kloppen) of te diepe fricties (cirkelende beweging op één plaats met de vingertoppen). De bloedsomloop en het lymfesysteem worden gestimuleerd, waardoor ook afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor worden ook lichamelijke ongemakken als spierverkrampingen opgelost en ook de organen gaan beter werken waardoor eventuele maagklachten of spijsverteringsklachten afnemen.

Overige oorzaken
Stem je massagebehandeling altijd goed af op je klant. Kijk altijd naar je klant in zijn geheel. Behalve stress kunnen er ook andere oorzaken een rol spelen die een goede nachtrust in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde eetgewoontes als te veel suiker, cafeïne of alcohol. Ook te veel eten vlak voor het slapen kan een goede nachtrust verstoren. Een verkeerde lichaamshouding tijdens het werk kan er ’s avonds ook voor zorgen dat men minder comfortabel ligt. Ook specifieke klachten als koude voeten of het rusteloze benen syndroom kunnen voor slapeloosheid zorgen en vragen om een meer klachtgerichte massage.

Reacties

Tags:

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden