Massage volgens Kellogg

Massage & Therapieën — 28 september 8:10 pm
Massage volgens Kellogg

Kellogg? Dat is toch een merk ontbijtgranen? Dat is juist. Maar weet je ook al wie de persoon is achter deze naam en dat hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de massagetherapie? We hebben het hier over John Harvey Kellogg, een ware hervormer op het gebied van gezondheid. Wie was deze man en wat waren zijn ideeën over gezondheid en massage? Dat zal in dit artikel aan de orde komen.

Biografie John Harvey Kellogg
John Harvey Kellogg (1853-1943) werd geboren in Tyrone in Michigan. Hij verhuisde een paar jaar later met zijn familie naar Battle Creek in Michigan, waar zijn vader een bezemfabriek runde. Zijn ouders waren lid van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Zij hebben onder andere strenge ideeën over ethiek, seksualiteit en gezondheid. Het menselijk lichaam wordt gezien als een tempel van de Heilige Geest en moet daarom zo zuiver mogelijk worden gehouden met onder andere strenge regels over wat men wel en niet dient te eten. Een verschil met andere christenen is dat adventisten de wekelijkse rustdag van God op zaterdag (de zevende dag) vieren en niet op zondag (de eerste dag).

Kellogg volgde het basisonderwijs en het middelbare onderwijs en ging vervolgens naar de University of Michigan Medical School en daarna naar het University of New York Medical College waar hij in 1876 afstudeerde. In de tussentijd was Kellogg al redactie-assistent bij het maandblad Adventist Health Reformer. Naast vele artikelen schreef Kellogg in de daaropvolgende jaren ook meer dan vijftig boeken over gezondheid en voedingsgewoonten.

Na zijn medicijnenstudie keerde Kellogg terug naar Battle Creek waar hij een gezondheidscentrum overnam en het omdoopte tot het Battle Creek Sanatorium. Hij ontwikkelde speciale diëten zonder vlees, alcohol, koffie en thee en met een schaars gebruik van melk, kaas en suiker. Hij ontwikkelde ook nieuwe voedingsproducten, waaronder de bekende ontbijtgranen: cornflakes.

Boek: The Art of Massage
John Harvey Kellogg focuste zich op een gezonde levensstijl. Hij legde veel nadruk op het belang van goede voeding en veel lichaamsbeweging en schreef hier talloze artikelen over. Daarnaast was hij ook van mening dat massage heel belangrijk was voor een goede gezondheid en publiceerde daarom in 1895 een uitgebreid boekwerk met de titel The Art of Massage: A Practical Manual for the Nurse, Student and Practitioner. Tegenwoordig wordt dit boek nog steeds veel gebruikt als wetenschappelijk en praktisch handboek op massagescholen. John Harvey Kellogg wordt daarom door velen beschouwd als de grondlegger van de massagetherapie.

Belangrijkste ideeën samengevat
Het boek The Art of Massage gaat zeer uitgebreid in op massagetherapie, daarom hebben we hier de belangrijkste denkbeelden van Kellogg over massage samengevat. Kellogg was van mening dat massage op elk orgaan en op elke lichaamsfunctie kon inwerken. Een uitgebreide kennis van de anatomie en de lichaamsstelsels was voor hem dan ook essentieel voor iedere massagetherapeut. Massage was volgens Kellogg de meest aangewezen behandelmethode voor het behandelen van spierverklevingen, gewrichtspijnen, reumatische klachten, zenuwpijnen, ontwikkelingsstoornissen, neurasthenie, schrijverskramp, onwillekeurige spierverkrampingen, ruggenmergstering, chronische aandoeningen aan de wervelkolom en verstoringen in de bloedvaten en lymfekanalen.

Reacties

Tags: ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden