Tarsaal tunnel syndroom en massage

Massage & Therapieën — 8 augustus 5:05 pm
Tarsaal tunnel syndroom en massage

Het carpaal tunnel syndroom zal bij veel mensen bekender in de oren klinken, maar ook het tarsaal tunnel syndroom is een veel voorkomend probleem. Het carpaal tunnel syndroom is een beknelling van een zenuw in de pols. Bij het tarsaal tunnel syndroom, waarop we ons in dit artikel zullen concentreren, is er sprake van een beknelling van een zenuw in de enkel. Lees hier meer over het ontstaan, de symptomen en de mogelijkheden om de klachten door middel van massage te verlichten.

Ontstaan tarsaal tunnel syndroom
We spreken van het tarsaal tunnel syndroom als de zenuw met de naam nervus tibialis bekneld raakt in de tarsaal tunnel. De nervus tibialis loopt vanaf de rug via de achterkant van het been naar de binnenkant van de enkel. Hier wordt de zenuw samen met drie spiergroepen en een slagader bij elkaar gehouden door een stevige band die we het ligament laciniatum noemen en die als het ware een tunnel vormt, de zogenaamde tarsaal tunnel. Door allerlei oorzaken kunnen spieren of pezen opzetten, waardoor de nervus tibialis in deze tunnel bekneld komt te zitten. Mogelijke oorzaken zijn peesontsteking door overbelasting, overgewicht, artritis, verkeerd schoeisel, verkeerde voetstand, opzwellen van bloedvaten en oedeem.

Symptomen tarsaal tunnel syndroom
Doordat de nervus tibialis zeer gevoelig is, gaat deze klachten geven wanneer hij wordt bekneld. Je kunt het tarsaal tunnel syndroom herkennen aan pijn in de hiel of voetzool. Een veel voorkomend symptoom is een verdoofd gevoel of tintelingen in de voet. Ook klachten als pijn bij het optillen van de voet en het naar binnen draaien van de enkel komen veel voor. De pijnklachten zijn vooral aan het einde van de dag en ’s nachts het meest aanwezig of na activiteiten als hardlopen of na lang staan.

Massage bij tarsaal tunnel syndroom
Massagebehandelingen kunnen effectief zijn, omdat ze de omliggende spieren, pezen en ligamenten helpen te ontspannen, zodat de druk op de nervus tibialis afneemt. Vooral de massagetechnieken uit de triggerpoint massage kunnen uitkomst bieden om spierknopen in de spieren in de tarsaal tunnel los te maken. Ook oefeningen waarbij de nervus tibialis wordt gestrekt zijn effectief om verklevingen van de zenuw te verhelpen. Bij vochtophopingen in het enkelgewricht, kan massage helpen om het vocht beter af te voeren, waardoor er drukvermindering plaatsvindt en de pijn afneemt.

Reacties

Tags:

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden