Uitgelicht: Fibromyalgie

Massage & Therapieën — 25 september 8:21 am
Uitgelicht: Fibromyalgie

Tussen de 2 en 5 % van de bevolking blijkt last te hebben van fibromyalgie, een pijnlijke aandoening waarover binnen de medische wereld nog veel onduidelijkheid bestaat. Onder andere massage is een goede manier om de klachten te verlichten. Maar voordat je als massagetherapeut mensen met fibromyalgie gaat behandelen is het belangrijk om meer over de achtergrond van deze aandoening te weten, zodat je gerichter te werk kunt gaan. Lees daarom hier meer over fibromyalgie en de rol die massage hierin kan spelen.

Symptomen fibromyalgie
Fibromyalgie kenmerkt zich door pijn in spieren, pezen en gewrichten, vooral in de nek, schouders, rug, heupen en knieën. Er is bij fibromyalgie sprake van gevoeligheid van bepaalde drukpunten verspreid over het lichaam. Deze punten, in totaal 18, worden ook wel ‘tenderpoints’ genoemd. Ze komen op veel plekken overeen met de aanhechtingspunten van spierpezen. De pijnklachten nemen toe bij kou of weinig lichaamsbeweging. Andere veelvoorkomende symptomen zijn ochtendvermoeidheid en –stijfheid. Verder kunnen er klachten bestaan als hoofdpijn, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen, concentratieproblemen, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten.

Fibromyalgie steeds vaker erkend
Hoewel er binnen de medische wereld nog veel vragen heersen met betrekking tot fibromyalgie, wordt de aandoening steeds vaker door medici erkend. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft fibromyalgie gekarakteriseerd als een niet-gespecificeerde reuma. Een andere bekende benaming voor fibromyalgie is weke delen reuma. Er zijn nog zo veel vragen over fibromyalgie, omdat er geen aanwijsbare oorzaak voor de klachten is. Bloedonderzoeken en röntgenfoto’s wijzen niets uit en er is ook geen sprake van ontstekingen. De diagnose fibromyalgie is dan ook gebaseerd op het uitsluiten van andere aandoeningen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken als verstoringen in de verwerking van pijnprikkels door het centraal zenuwstelsel. Verder worden ook langdurige psychische spanningen en lichamelijke overbelasting aangewezen als mogelijke oorzaken.

Behandelmethoden fibromyalgie
Doordat een aanzienlijk deel van de bevolking te kampen heeft met de symptomen van fibromyalgie wordt er gezocht naar effectieve behandelmethoden. Huisartsen en reumatologen schrijven meestal pijnstillers voor en in sommige gevallen waarbij sprake is van slaapstoornissen een kleine dosis antidepressiva of slaap- en kalmeringsmiddelen. Maar er is ook steeds meer aandacht voor alternatieve behandelingen en behandelingen die stressreductie tot doel hebben. Een alternatieve behandelwijze die zich specifiek richt op het verlichten van de klachten van fibromyalgie-patiënten is fibromyssage®.

Fibromyssage®
Fibromyssage® is ontwikkeld door de Wellness Academie. Het is een behandelwijze die voor het grootste gedeelte uit massages bestaat. Fibromyssage® is geïnspireerd op invloeden uit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG), dit komt onder andere tot uiting in het manipuleren van de acupunten en meridianen voor een optimale doorstroom van de levensenergie (qi). Een goede doorstroom van de levensenergie is binnen de TCG een basisvereiste voor een goede gezondheid. Er is bij fibromyssage® specifiek aandacht voor het behandelen van de 18 tenderpoints die bij fibromyalgie-patiënten opspelen en voor het behandelen van typische klachten als hoofdpijn en slaapstoornissen. Ook wordt er gekeken naar de levensstijl van de patiënt en er worden adviezen gegeven op het gebied van voeding.

Reacties

Tags: ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden