Waarom is babymassage aan te bevelen?

Massage & Therapieën — 15 april 9:17 am
Waarom is babymassage aan te bevelen?

De geboorte van een baby betekent verandering zowel voor de ouders als voor de baby die ineens de veilige en vertrouwde baarmoeder heeft verlaten. Het kost tijd om aan deze nieuwe situatie te wennen. Dit proces kan positief worden bevorderd door het toepassen van massage bij de pasgeborene. Ouders die hun baby verwennen met een massage zullen daar net als de baby zelf veel voordelen van ondervinden. In dit artikel gaan we in op waarom babymassage aan te bevelen is.

Versterken van de band tussen ouder en kind
De pasgeboren baby en de ouders moeten elkaar nog leren kennen. Door de baby met aandacht te masseren geven de ouders het kind het gevoel dat hij of zij geliefd is. Het zorgt voor een rustmoment in het drukke leven van alledag. Het geeft de baby een gevoel van geborgenheid, waardoor de baby zich op sociaal en emotioneel vlak beter zal ontwikkelen. Bovendien leren ouders beter de reacties van de baby te interpreteren. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen bij de verzorging van de baby. Moeders bouwen door het geven van borstvoeding sneller een band op met hun kind. Vaders kunnen hier in het begin wat moeite mee hebben. Babymassage kan in zo’n geval een goede oplossing zijn.

Stimuleren van cognitieve ontwikkeling
Uit een goede sociale en emotionele ontwikkeling vloeit ook een betere cognitieve ontwikkeling voort. Door de aanrakingen worden de zenuwen van de baby geprikkeld, waardoor het bewustzijn van de baby wordt vergroot.

Verminderen van lichamelijke ongemakken
Pasgeboren baby’s hebben vaak last van lichamelijke ongemakken, omdat het lichaam zich nog moet ontwikkelen. Onder andere het spijsverteringsstelsel moet nog op gang komen. Massage kan de peristaltische beweging van de darm stimuleren waardoor verstoppingen en de daarmee gepaard gaande buikkrampen verlicht kunnen worden. Ook stimuleert massage de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijnstillend werkt.

Verbeteren van de bloedsomloop
Een goede bloedsomloop bevordert de gezondheid. Massage stimuleert de bloedsomloop, waardoor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof wordt geoptimaliseerd. Het heeft ook een positief effect bij baby’s met huidproblemen. Door de verbeterde toevoer van voedingsstoffen en zuurstof zal de huid zich sneller herstellen.

Verminderen van stress
Een pasgeboren baby ondervindt veel stress. Hij of zij heeft de veilige en vertrouwde baarmoeder verlaten en moet zich aanpassen aan een nieuwe omgeving. Bovendien is het voor een baby erg lastig om aan te geven wat hij of zij wil. Dit kan de nodige frustratie teweegbrengen. Massage bevordert een gevoel van geborgenheid en veiligheid doordat het niveau aan cortisol, het stresshormoon, in het lichaam afneemt. De baby zal hierdoor ook beter slapen. Verder heeft de afname van stress ook meteen een positieve invloed op het immuunsysteem, dat in de eerste maanden van het leven van de baby nog niet optimaal werkt, doordat de infectiegevoeligheid afneemt.

Verbeteren van de spierspanning
Ook de spieren van de baby moeten zich gaan ontwikkelen, daarvoor is een juiste spierspanning heel belangrijk. Massage is bevorderlijk voor de spierspanning en zal ervoor zorgen dat de baby zich motorisch goed ontwikkeld.

Reacties

Tags: ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden