Welke massages bij vermoeide benen en voeten?

Massage & Therapieën — 25 september 1:11 pm
Welke massages bij vermoeide benen en voeten?

Na een lange wandeling of intensief sporten is het normaal dat je benen en voeten vermoeid aanvoelen. Het kan echter ook gebeuren dat je eigenlijk niets bijzonders hebt gedaan en toch klachten hebt. Waarom heb je steeds zo’n zware benen? En vooral ook: wat kan je er tegen doen? Er bestaan verschillende massages die je kunt uitproberen. We geven je daarom hier tips voor massages bij vermoeide benen. 

Oorzaak van vermoeide benen en voeten

Heb je vaak last van zware benen? Dat wordt mogelijk veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie, bijvoorbeeld vanwege te weinig beweging en gewichtstoename. Dit gaat vaak gepaard met spataders en komt vooral veel voor bij mensen boven de vijftig. Spieren hebben veel functies. Ze zorgen ervoor dat we kunnen gaan en staan. Waar veel mensen niet aan denken, is dat ze eveneens de bloedcirculatie ondersteunen. Spieractiviteit dient als een soort pomp; het duwt ons bloed voort. Als je lang stilzit, kan de bloedcirculatie vertragen. Het bloed stroomt niet goed terug naar het hart en hoopt zich op in de aders in de benen en voeten. Bloed transporteert ook vocht; dit blijft achter in de weefsels. Hierdoor kun je last krijgen van zwellingen (oedeem). Dit zorgt voor een extra zwaar en vermoeid gevoel in je benen en voeten.

Lees meer over de werking van het menselijk lichaam en veelvoorkomende kwalen in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Deze basiskennis is essentieel voor massagetherapeuten en andere lichaamswerkers!

Wat kun je er in je dagelijkse leven aan doen?

Vermoeide benen en voeten? Het lijkt tegenstrijdig, maar die vragen juist niet om meer rust. Integendeel, het allerbelangrijkste is meer bewegen op een verantwoorde manier. Bouw de lichaamsbeweging langzaam op om blessures te voorkomen. Kies bij voorkeur voor lage-impact sporten. Denk hierbij aan activiteiten als wandelen, fietsen en zwemmen. Dit zijn ideale sporten voor het stimuleren van de bloedsomloop. Sporten die veel spanning op je onderbenen zetten kun je beter vermijden. Te veel druk op je benen kan de klachten verhevigen. Heb je zittend werk? Probeer dan wat vaker uit je stoel te komen en een stukje te lopen. Ook eenvoudige oefeningen als met je enkels draaien en je voeten omhoog en omlaag bewegen zijn een aanrader ter ondersteuning. Een andere tip is om je benen tijdens het slapen net iets hoger te leggen. Bij pijn en aanhoudende klachten, raadpleeg je altijd een arts.

Welke massages zijn geschikt?

Massages kunnen je op een doeltreffende wijze helpen om klachten als vermoeide benen en voeten te verminderen. We lichten hieronder drie massages uit die hiervoor bij uitstek geschikt zijn:

Manuele lymfedrainage

Een manuele lymfedrainage is een milde lichaamsmassage met zachte, ritmische technieken die de doorstroom van het lymfevocht bevorderen. Je kunt tijdens deze behandeling alleen je voeten en benen laten behandelen of je hele lichaam voor een nog beter effect. Het menselijk lichaam is één geheel en problemen in één bepaald deel van het lichaam kunnen doorwerken in andere gebieden. Ben je zelf geïnteresseerd in het geven van massages? Of ben je al massagetherapeut en heb je in jouw praktijk vaak mensen die klagen over zware benen? Aarzel dan niet en schrijf je hier in voor onze Cursus Manuele Lymfedrainage. 

Thaise voet- en onderbeenmassage

Deze weldadige voet- en onderbeenmassage is bij uitstek geschikt voor het verlichten van klachten als een voortdurend vermoeid gevoel in de benen. Deze massage richt zicht specifiek op het probleemgebied. De behandeling bestaat uit ontspannende massagetechnieken in combinatie met meridiaan behandelingen en voetreflexzonetherapie. Dit zorgt ervoor dat de massage op het hele lichaam inwerkt, want de reflexzones zones in de voeten zijn verbonden met alle delen van het lichaam. Tijdens de massage wordt een aromatische en vitaliserende massagecrème gebruikt. Wat ook kenmerkend is aan deze behandeling, is het gebruik van een massagestokje. We leren je er graag alles over in onze Cursus Thaise Voet- en Onderbeenmassage.

Cupping massage

Cupping is een behandeling die steeds vaker wordt toegepast in de massagepraktijk. Deze behandelwijze is overgewaaid vanuit de traditionele Chinese geneeskunde en eveneens uit de Arabische cultuur. Met vacuüm gezogen cups wordt de beweging van energie, bloed en vocht in het lichaam beïnvloed. Door cupping uit te voeren op de benen wordt de bloedsomloop en lymfedoorstroom bevorderd. Daarbij worden ook energieblokkades opgelost en de verstorende energie wordt uit het lichaam weggeleid. Daarnaast kan cupping ook een goede ondersteuning bieden bij het afslanken. Wil je daar graag het fijne van weten? Bekijk dan hier onze Cursus Cupping.

Let op: bij ernstige spataders en vaataandoeningen is een massage niet altijd geschikt. Raadpleeg bij twijfel eerst een arts.

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden