Veiligheidsmaatregelen in het nagelsalon

Nagelstyling — 18 februari 7:09 pm
Veiligheidsmaatregelen in het nagelsalon

Het is voor een nagelstyliste van groot belang om aandacht te besteden aan het creëren van een veilige werkplek. In een nagelsalon liggen vele gevaren voor de gezondheid op de loer. We maken je hier attent op deze gevaren en gaan in op diverse veiligheidsmaatregelen die iedere nagelstyliste zou moeten treffen.

Gevaarlijke stoffen
Als nagelstyliste werk je met veel stoffen die gevaarlijk voor je gezondheid kunnen zijn als je er te vaak en te lang aan wordt blootgesteld. Het gaat om stoffen die verwerkt zijn in producten als nagellak, nagellakremover, acrylnagels, nagelverstevigers etc. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen zijn, onder andere; methylmethacrylaat, formaldehyde, tolueen en acryl.

Gezondheidsklachten
Reacties op gevaarlijke stoffen in nagelproducten zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, huidirritaties, tranende ogen en droge keel. Het beste is om deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden en natuurproducten te gebruiken. In de meeste gevallen is het helaas niet mogelijk om het gebruik van een aantal schadelijke stoffen helemaal uit te sluiten. Daarom is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Veiligheidsmaatregelen in de nagelsalon:

 • Beschermende maatregelen
 • Draag tijdens de behandelingen, wanneer mogelijk, handschoenen om je te beschermen tegen gelproducten, acryl en stof. Je kunt latex handschoenen gebruiken, maar nog beter zijn nitril handschoenen. Deze zijn sterker en zijn ook geschikt voor mensen met een latexallergie. Ook raden we aan om een mondkapje te gebruiken tijdens het vijlen van de nagels vanwege het stof en tijdens het zetten van acrylnagels vanwege de dampen. Om te voorkomen dat kleine stofdeeltjes in je ogen terechtkomen en infecties veroorzaken draag je zelfs best een veiligheidsbril.

 • Goede ventilatie
 • Zorg voor een goede ventilatie in je nagelsalon vanwege het stof dat vrijkomt bij het vijlen van de nagels en vanwege de dampen en geuren die door de salon zweven. Dit is belangrijk voor je eigen gezondheid en die van je werknemers en klanten. Bovendien voorkom je hiermee ook dat hinderlijke geuren in de salon blijven hangen. Onmisbaar voor een goed functionerende en veilige nagelsalon is een manicuretafel met een goed afzuigsysteem.

 • Nagelproducten bewaren en afval
 • Sluit na gebruik de nagelproducten goed af en laat de producten zo kort mogelijk openstaan om te voorkomen dat de dampen zich door de ruimte verspreiden. Gooi het afval weg in goed afsluitbare metalen vuilnisemmers en breng het vuilnis dagelijks naar een container die buiten staat.

 • Niet eten & drinken op de werkvloer
 • Stel een verbod in om te eten of te drinken op de werkvloer. Stof en chemische dampen kunnen op het voedsel of in het drinken belanden en zo in je lichaam terechtkomen.

 • Rookverbod
 • Stel in het hele nagelsalon een rookverbod in. Veel nagelproducten zijn namelijk licht ontvlambaar.
  Tot slot is het heel belangrijk dat je al deze veiligheidsmaatregelen consequent blijft doorvoeren, alleen op deze manier maak je van je nagelsalon een veilige plek voor zowel je medewerkers als je klanten en voor jezelf.

  Reacties

  Tags: ,

  0 Berichten

  Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

  Reageren

  You must be logged in to post a comment.

  Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden