60% van de vrouwen ontevreden over hun spiegelbeeld

Nieuws — 30 april 9:26 pm
60% van de vrouwen ontevreden over hun spiegelbeeld

Uit een onderzoek van het cosmeticamerk Dove blijkt dat maar slechts 40% van de Nederlandse vrouwen tevreden is over haar spiegelbeeld. Meer dan de helft van de dames heeft iets negatiefs aan te merken wanneer ze naar hun eigen spiegelbeeld kijken. Hoewel sommige vrouwen erin slagen om bij het wegdraaien van de spiegel deze negatieve aspecten te vergeten, zijn er veel vrouwen die hun leven laten beheersen door deze negatieve gevoelens over hun uiterlijk.

Ontevredenheid over eigen spiegelbeeld
De reden dat vrouwen vaak negatief zijn over wat ze zien als ze in de spiegel kijken is dat ze een negatief zelfbeeld hebben. Ze zien niet hoe ze er echt uitzien, maar zien hoe ze zich voelen. Ze zien hun spiegelbeeld als een weerspiegeling van hun emoties. Ze zijn vaak bang voor hoe ze eruitzien. Het blijkt dat 60% van de vrouwen over de hele wereld niet tevreden is met haar spiegelbeeld. Wanneer ze zichzelf zien in de spiegel voelen ze zich onzeker, angstig of ongelukkig. In Nederland ligt dit percentage wat lager, namelijk op 43%. Een derde van de Nederlandse vrouwen vindt zichzelf er te moe of te dik uitzien wanneer ze in de spiegel kijkt. Circa 42% van de vrouwen zegt dat ze vaak de spiegel vermijdt.

Van negatief naar positief spiegelbeeld
Dove vindt dit erg zorgwekkend en wil daarom vrouwen stimuleren om hun aandacht te verleggen naar hun positieve punten op het gebied van schoonheid wanneer ze in de spiegel kijken. Dit zal hen helpen om hun zelfbeeld te verbeteren. Daarom heeft Dove het filmpje ‘Mirrors’ gemaakt. Deze korte film toont hoe de relatie van vrouwen met hun spiegelbeeld door de jaren heen verandert. Kleine meisjes worden er meestal blij van wanneer ze zichzelf in de spiegel bekijken, maar naargelang ze ouder worden, worden ze steeds kritischer over hun uiterlijk. Dove wil dat elke vrouw, ongeacht haar leeftijd, weer met een positief gevoel naar haar eigen spiegelbeeld kijkt.

Lach jij naar jezelf in de spiegel?
Uit het onderzoek van Dove komt naar voren dat maar slechts 20% van de Nederlandse vrouwen naar zichzelf lacht in de spiegel. Verder blijk dat een derde van de volwassen dames met het vorderen van de leeftijd kritischer wordt ten opzichte van haar spiegelbeeld. Verder nemen jonge meisjes de manier waarop hun moeder naar zichzelf kijkt over en daarmee dus ook hun zelfbeeld en mate van zelfvertrouwen. Het is om die reden van groot belang dat moeders hun eigen schoonheid herkennen en het goede voorbeeld geven aan hun dochters. Dove wil daarom alle dames uitnodigen om dat gevoel terug te halen dat ze hadden toen ze als kleine meid in de spiegel keken.

De aantrekkingskracht van de spiegel
Hoewel de relatie van het grootste deel van de vrouwen met spiegels enigszins complex blijkt te zijn, blijven spiegels een grote aantrekkingskracht op ze hebben. Gemiddeld kijken Nederlandse vrouwen vijf maal per dag in de spiegel. Ze kijken niet alleen thuis of op het werk (29%) in de spiegel, maar ze gebruiken ook winkelruiten (50%) en spiegels in liften (57%) om hun uiterlijk te inspecteren.

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden