Fabels en feiten over harsen

Schoonheidsverzorging — 23 juli 11:42 am
Fabels en feiten over harsen

Het mooie weer komt er weer aan. Tijd voor korte broeken, rokjes, zomerjurken en bikini’s. Dat betekent ook weer extra aandacht voor ontharen. Eén van de meest gebruikte ontharingsmethoden is harsen. Maar er gaan nogal wat fabeltjes over deze manier van ontharen rond. Daarom hier de fabels en feiten over harsen op een rij.

Harsen in het kort
Er bestaan verschillende manieren om te harsen. Je kunt bijvoorbeeld werken met harde hars, vloeibare hars of kant-en-klare koude harsstrips. Voor al deze harsmethoden geldt dat de ongewenste haartjes worden bedekt met een dun laagje hars en dat de hars er vervolgens tegen de haargroeirichting in met een strip vanaf wordt getrokken. De ongewenste haartjes worden op deze manier met wortel en al uitgetrokken.

Hoe lang blijven de haartjes weg?
Over het algemeen blijven de haartjes tussen de 3 en 8 weken weg. Maar hoe kan het dan, dat er een week na het harsen alweer haartjes te zien zijn? Dit is mogelijk omdat de haartjes niet allemaal tegelijk groeien. De haren die je na een week ziet, zijn niet de haartjes die de week ervoor zijn weggehaald, maar haartjes die toen nog in de groei waren en nu pas zichtbaar zijn. De periode dat de haartjes wegblijven, hangt ook af van het seizoen. Zo groeien de haartjes in de winter meestal langzamer dan in de zomer. Wanneer de haren snel terugkomen, kan het zijn dat het harsen niet goed is uitgevoerd en dat de haren niet uitgetrokken, maar afgebroken zijn.

Komen de haartjes dunner of dikker terug?
Na het harsen komen de haartjes dunner terug. Dit komt omdat de haartjes met wortel en al worden uitgetrokken, waardoor ook het haarzakje wordt beschadigd. Hierdoor zal de haargroei zwakker worden en komen de haartjes dunner terug. Sommige haartjes zullen op den duur misschien helemaal niet meer terugkomen.

Kan harsen ingegroeide haartjes veroorzaken?
Na het harsen kun je last krijgen van ingegroeide haartjes. Ingroeide haartjes ontstaan doordat huidcellen zich ophopen op de onthaarde plekjes op de huid waardoor ze de haarzaakjes afsluiten. Om dit te voorkomen kun je het beste een dag of drie na het ontharen de onthaarde huid scrubben met een milde scrubgel. Vervolgens scrub je de huid één of twee keer per week.

Hoe kan ik een geïrriteerde huid na het harsen voorkomen?
Houd de onthaarde huid goed schoon, zodat er zich geen vuil in de haarzakjes kan ophopen, waardoor irritaties en infecties kunnen ontstaan. Je kunt de huid insmeren met tea tree of lavendelolie. Deze oliën hebben een antibacteriële werking. Draag ook losse kleding over de onthaarde plekken, zodat de huid goed kan ademen en er geen irritaties kunnen ontstaan door transpiratievocht. 

Bestaan er contra-indicaties voor harsen?
Ja, er zijn verschillende situaties waarin je de huid niet mag ontharen door middel van harsen. Dit geldt o.a. in de volgende gevallen: bij spataderen, trombose, eczeem, open wonden en bij ontstekingen. Ook pigmentvlekken, zoals moedervlekken, moet je tijdens het harsen vermijden.

Reacties

Tags:

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden