Hoe zit dat nu, is acne besmettelijk?

Schoonheidsverzorging — 20 november 2:38 am
Hoe zit dat nu, is acne besmettelijk?

Puistjes, niemand zit erop te wachten! Wie dacht dat je er alleen in de pubertijd last van kan krijgen, heeft het mis. Acne komt ook vaak voor bij volwassenen. Het is misschien een schrale troost, maar het is een van de meest voorkomende aandoeningen. Maar hoe zit dat nu, is acne besmettelijk? Dat is een veelgestelde vraag in onder andere schoonheidssalons. We vertellen je er in dit artikel graag meer over.

Hoe ontstaat acne?

Acne betekent dat de talgkliertjes in de huid zijn ontstoken. Het probleem begint met een overmatige productie van talg. Dit is natuurlijk huidvet dat nodig is voor het beschermen van de huid. Te veel talg kan echter samen met dode huidcellen de kliertjes gaan verstoppen. Er ontstaan dan comedonen, oftewel mee-eters. De talgklieren bevatten bacteriën, waaronder de Propionibacterium acnes. Deze beschadigen de wand van het afvoerkanaal, waardoor deze barst. Er ontstaat een ontsteking in de huid, met roodheid en puistjes. Wanneer puistjes barsten ontstaan er kleine wondjes. Bij heftige acne kunnen er littekens achterblijven. Doordat we vooral veel talgkliertjes hebben in het gelaat en op de rug, zijn dit ook de plekken die het meest worden aangedaan door acne.

Wat is de oorzaak van acne?

Om het antwoord op de hoofdvraag uit dit artikel ‘Is acne besmettelijk?’ beter te begrijpen, is het belangrijk om eerst naar de oorzaken van acne te kijken. In de pubertijd zorgen hormonale veranderingen tot een toegenomen talgproductie en acne, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn die de acne in de hand werken. Denk daarbij aan oorzaken, zoals bepaalde medicijnen, genetische factoren en druk door kleding. Er wordt soms ook beweerd dat acne wordt veroorzaak door chocola, zuivelproducten of cosmetica. Daarvoor bestaat echter onvoldoende bewijs. Ook stress wordt vaak als oorzaak aangeduid, maar ook daar is niet genoeg bewijs voor. Ernstige acne kan wel stress verhogen.

Is acne besmettelijk?

Nee, acne is niet besmettelijk. De reden dat veel mensen onterecht denken dat acne  besmettelijk is, is omdat bacteriën een rol spelen bij het ontstaan van acne. Het gaat hier echter om een bacterie die zich van nature al op de huid bevindt. Acne is dus geen aandoening die van de een op de ander wordt overgedragen. De daadwerkelijke oorzaak ligt elders. Helaas komt het in de praktijk nog veel voor dat mensen met ernstige acne in een sociaal isolement terechtkomen, omdat anderen denken dat het besmettelijk is of doordat men onterecht denkt dat er sprake is van een slechte hygiëne.

Acne, wat nu?

We kunnen je hier geen standaard behandeling voorstellen voor het verhelpen van acne. De behandeling dient afgestemd te worden op de individuele klachten, de ernst van de aandoening, leeftijd, geslacht en eventuele littekenvorming. Bij zeer ernstige acne, wondjes en ontstekingen is het verstandig om een arts te raadplegen. Wil je als schoonheidsspecialiste je klanten met acne beter kunnen helpen, dan raden we je onze Cursus Acne Specialisatie aan. Ben je nog geen schoonheidsspecialiste, maar voelt het als jouw roeping om mensen met huidproblemen te helpen? Volg dan eerst onze volwaardige Opleiding Schoonheidsspecialiste met diploma!

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden