Hoelang zijn schoonheidsproducten houdbaar?

Schoonheidsverzorging — 22 maart 6:28 pm
Hoelang zijn schoonheidsproducten houdbaar?

Niet iedereen staat erbij stil, maar schoonheidsproducten zijn niet oneindig houdbaar. Zeker als schoonheidsspecialiste of make-up artiest is het belangrijk om de houdbaarheid van je producten goed in de gaten te houden om te voorkomen dat een klant door jouw onzorgvuldigheid een infectie oploopt. Hier gaan we in op hoelang schoonheidsproducten houdbaar zijn en we geven een aantal tips over hoe je schoonheidsproducten langer kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum op de verpakking
Sinds 2005 zijn fabrikanten van cosmetica volgens de Europese regelgeving verplicht om op de verpakking de houdbaarheid te vermelden. Dit moet worden aangegeven met een symbool van een potje met een open deksel. In of naast het potje staat hoeveel maanden het product veilig gebruikt kan worden. Maar er zijn ook producten die ongeopend kunnen bederven. Op de verpakking van deze producten staat ‘bij voorkeur te gebruiken voor…’.

Staat er geen houdbaarheidsdatum of symbool op de verpakking, dan kan dit betekenen dat het product vanwege de samenstelling niet kan bederven, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een hoog alcoholgehalte. Ook producten die je niet helemaal open kunt maken zijn heel lang houdbaar, bijvoorbeeld spuitbussen. Ook op schoonheidsproducten die je maar één keer gebruikt staat vaak geen houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld op gezichtsmaskers die maar voor één behandeling geschikt zijn.

Houdbaarheidsdatum per productsoort
De houdbaarheidstermijn kan per product verschillen. Zo is mascara een van de schoonheidsproducten die het minst lang houdbaar is, ongeveer drie maanden. Een oogpotlood kan echter wel drie jaar meegaan. Foundation gaat over het algemeen een jaar mee. Lippenstift en lippenpotlood zijn ongeveer twee jaar houdbaar en lipgloss een jaar. Lichaamsverzorgende crèmes kun je in principe een jaar gebruiken. Let op met zonnebrandcrèmes, na een jaar kan de UV-filter verzwakken en zal de huid sneller verbranden.

Houdbaarheid natuurlijke cosmetica
Bij natuurlijke cosmetica moet je extra goed op de houdbaarheid letten, omdat er geen kunstmatige conserveringsmiddelen in zijn verwerkt, zoals parabenen. Het gevolg is dat ze sneller bederven. Voor alle soorten schoonheidsproducten geldt; is de kleur, geur of textuur veranderd, dan is dat een signaal dat het product bedorven is.

Tips om schoonheidsproducten langer goed te houden
De houdbaarheidsdatum op de verpakking is de minimale houdbaarheidsdatum. Hoelang een product echt houdbaar is, hangt ook af van hoe zorgvuldig je het bewaart en gebruikt. Hier enkele tips voor een langere houdbaarheid:

 • Maak de dop en hals van de verpakking na gebruik schoon; hierdoor krijgen bacteriën en schimmels niet de kans om zich hierin te nestelen en in het product terecht te komen.
 • Laat verpakkingen niet onnodig lang open; ook hiermee voorkom je dat bacteriën voor een sneller bederf zorgen.
 • Gebruik een schone spatel of schoon sponsje om crème uit een pot te halen; hiermee voorkom je dat bacteriën via de spatel of het sponsje in de crème terechtkomen. Kom nooit met ongewassen handen aan de crème.
 • Bewaar schoonheidsproducten uit de zon. Door blootstelling aan zonlicht kunnen de producten sneller bederven.
 • Bron: www.hln.be

  Reacties

  Tags: ,

  0 Berichten

  Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

  Reageren

  You must be logged in to post a comment.

  Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden