Tips voor een goede winter skin care routine

Schoonheidsverzorging — 2 januari 1:03 pm
Tips voor een goede winter skin care routine

Met een stralende huid de winter door is een grote uitdaging. Rode plekjes, onzuiverheden, een doffe aanblik en een droog en trekkerig gevoel van de huid, zijn eerder aan de orde van de dag. De kou en wind zorgen ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Doordat we binnen de verwarming hoog zetten, wordt de huid nog droger. Daarom is het in de winter belangrijk om je skin care routine hierop aan te passen. Hoe doe je dat? We geven je hier tips voor een goede winter skin care routine.

Pas op voor wassen met te warm water

Het is uiteraard heel verleidelijk om, als je vanuit de winterkou thuiskomt, een lekker warme douche of een warm bad te nemen. Wat een weldaad dat warme water! Pas hier echter mee op, want te warm water doet je toch al droge huid geen goed. Het wast het schaarse natuurlijke huidvet weg, waardoor je huid nog droger wordt. Je maakt het je huid nog moeilijker om zijn natuurlijke vochtbalans op peil te houden. Met lauw water krijgt je huid pas een echte oppepper. Wist je dat je het ook minder koud hebt als je onder de douche uitstapt? Kouder douchen is bovendien ook voordeliger voor je portemonnee.

Zorg binnenshuis voor een hogere luchtvochtigheid

Doordat in de winter sneller het vocht wordt onttrokken uit de bovenste lagen van je huid, wordt deze gevoeliger en gaat sneller irriteren. Om je huid te kalmeren is het een aanrader om ervoor te zorgen dat de lucht in huis onder invloed van de verwarming niet te droog wordt. Probeer eens om de verwarming een graadje of twee lager te zetten. Dat kan al veel verschil maken. Het helpt eveneens om je woning wat vaker te ventileren. Daarnaast is het ook een goed idee om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

De juiste voeding voor een gezonde winterhuid

Bij huidklachten wordt meestal eerst gekeken naar wat we hier van buitenaf aan kunnen doen. Het is echter ook belangrijk om de klachten bij een droge en geïrriteerde winterhuid van binnen aan te pakken, met de juiste voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals omega 3-vetten, spelen een belangrijke rol bij het in evenwicht brengen van de vochtbalans van de huid. Ze helpen de huid om vochtverlies tegen te gaan. Hieronder vind je enkele voedingsmiddelen, die de volgende keer niet op je boodschappenlijst mogen ontbreken:

  • Vette vis (makreel, sardientjes)
  • Walnoten
  • Lijnzaad
  • Açaibessen
  • Saffloerolie
  • Avocado

Blijf uiteraard ook voldoende water drinken!

Tips voor je winter skin care routine

De volgende winter skin care routine helpt je om je huid in deze tijd van het jaar in topconditie te houden, zodat je zo min mogelijk last krijgt van een doffe en geïrriteerde huid:

Stap 1: winterhuid reinigen (2x per dag)

Kies in de winter voor een extra milde cleanser als je snel last hebt van een schrale en geïrriteerde huid. Gebruik bijvoorbeeld een cleanser op crèmebasis. Heb je een vetter huidtype, kies dan voor een milde gel cleanser. Zoals we hierboven al benadrukten is het belangrijk om geen heet water te gebruiken, maar eerder lauw water. Het is ook een aanrader om het reinigen af te sluiten met koud water. Dat geeft je huid een oppepper.

Stap 2: milde exfoliatie (1 x per week)

De belangrijkste reden van een dof uitziende huid is doorgaans de opeenhoping van dode huidcellen. De huid ziet er daardoor onregelmatig en schilferig uit. Dit zorgt er ook voor dat ingrediënten in huidverzorgingsproducten, om de vochtbalans te herstellen en de huid te kalmeren, niet goed worden opgenomen. Wekelijks een milde exfoliërende behandeling is dan ook aan te raden. Omdat je huid in de winter gevoeliger kan zijn, is zachtheid nodig. Ga dus niet flink scrubben, maar gebruik liever een milde exfoliërende peeling, die de huid helpt om zich te vernieuwen.

Stap 3: toner (2x per dag)

Dit is een huidverzorgingsproduct dat veel mensen bij het verzorgen van hun huid thuis nog al eens vergeten. Veel mensen denken dat dit product de huid reinigt en ontvet, maar dat is een misvatting. Een toner bereidt je huid voor op een goede hydratatie en helpt om de huidbarrière en de vochtbalans te verbeteren. Het heeft ook wel de bijnaam ‘de primer in gezichtsverzorging’. Dit product beschikt over kalmerende en beschermende ingrediënten. Door eerst een toner aan te brengen, zullen de volgende stappen in je huidverzorgingsroutine nog meer baat hebben.

Stap 4: gezichtsmasker (1 tot 2x per week)

Geef je gelaatshuid 1 tot 2 keer per week extra aandacht door een voedend masker aan te brengen dat rijk is aan actieve ingrediënten die de huid hydrateren, verstevigen en beschermen. Laat je adviseren door een professionele schoonheidsspecialiste over wat jouw huid echt nodig heeft. We leren je ook graag meer over alle stappen die komen kijken bij een goede huidverzorging in onze korte Cursus Gelaatsverzorging.

Stap 5: hydrateren (2 x per dag) 

Alle stappen die we in deze winter skin care routine beschrijven zijn belangrijk om je huid in optimale conditie te brengen, maar stap 1 reinigen en stap 5 hydrateren zijn super belangrijk. Deze stappen spelen een sleutelrol. Gebruik ’s morgens na het reinigen een dagcrème, die past bij jouw huid. Kies ook in de winter voor een dagcrème met SPF, bijvoorbeeld SPF 15. Hoewel de zonkracht minder is, kan deze alsnog huidschade veroorzaken. Na het reinigen van je huid voor het slapengaan breng je een dikkere nachtcrème aan. Tijdens je slaap gaat je huid extra hard aan de slag met herstelwerkzaamheden. Een vettere nachtcrème kan dan een goede ondersteuning bieden. 

Wil je het fijne weten over skin care?

Wil je naast deze winter skin care routine, nog veel meer leren over huidverzorging? Dan is onze Opleiding Schoonheidsspecialiste een aanrader! Of neem ook eens een kijkje bij onze nieuwe Opleiding Skin Expert als je je voornamelijk wilt profileren als huidspecialist binnen de beauty branche!

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2020 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden