Uitgelicht: Henna

Schoonheidsverzorging — 27 september 8:12 am
Uitgelicht: Henna

Een schoonheidsspecialiste in hart en nieren? Dan ben je vast voortdurend op zoek naar nieuwe wegen om het begrip ‘schoonheidsverzorging’ een nieuwe dimensie te geven. Vandaag de dag laten veel schoonheidsspecialistes zich inspireren door invloeden uit andere culturen. In dit artikel besteden we aandacht aan het gebruik van henna, een eeuwenoud ritueel in de oosterse en Arabische wereld. Wie weet biedt henna wel een interessante uitbreiding op jouw diensten als schoonheidsspecialiste.

Geschiedenis van henna
Met henna bedoelen we de rode kleurstof die afkomstig is van de hennastruik (Lawsonia Inermis). Deze struik komt voor in gebieden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en India. De bladeren van de hennastruik worden tot een poeder vermalen. Dit poeder kan gebruikt worden voor het aanbrengen van schilderingen op handen, voeten en nagels of om haar te verven. Het is een eeuwenoude traditie onder de bevolking in de gebieden waar de hennastruik van oorsprong voorkomt. De hennaschilderingen werden aangebracht bij huwelijksfeesten en andere ceremoniën. Men geloofde dat de hennastruik liefde en voorspoed bracht en bescherming bood tegen het kwaad.

Henna vandaag
Ondertussen heeft de westerse wereld het gebruik van henna afgekeken van de oosterse en Arabische wereld. Henna werd in de jaren ’60 en ’70 vooral gebruikt door de hippies die er hun haar mee verfden, maar tegen het einde van de vorige eeuw bloeide in de westerse wereld ook de populariteit van de henna tatoeages op. Een belangrijke pionier op dit gebied was Madonna. In 1998 verscheen Madonna namelijk met henna tatoeages in de videoclip van haar nummer Frozen, waarna de populariteit van henna tatoeages in het Westen enorm toenam. Maar ook nu, meer dan tien jaar later, nemen henna tatoeages nog steeds een belangrijke plaats in binnen de schoonheidsbranche.

Aanbrengen van pure henna
Pure henna is verkrijgbaar in poedervorm en is groen van kleur. Je moet het groene poeder mengen met water en daarna kun je het gebruiken voor het aanbrengen van lichaamsversieringen als henna tatoeages. Je kunt zelf een ontwerp maken of bestaande sjablonen gebruiken. Vervolgens laat je de pure henna in de huid trekken, waar het uiteindelijk een rode tot donkerbruine kleur krijgt. Laat de henna het liefst minimaal 12 uur intrekken voor een optimaal resultaat. Daarna verwijder je het korstje door het er bijvoorbeeld met een bot mesje voorzichtig vanaf te krabben. Om ervoor te zorgen dat de henna tatoeage lang blijft zitten smeer je de huid daarna in met een mengsel van olijfolie, citroensap en suiker. Een henna tatoeage blijft meestal anderhalve week zitten en begint daarna te verbleken totdat de henna tatoeage helemaal is verdwenen.

Vermijd zwarte henna
Naast pure henna wordt er ook vaak zwarte henna gebruikt. Dit is henna waar p-fenyleendiamine (PPD) aan toegevoegd is. Dit is een chemische stof die ervoor zorgt dat de henna sneller in de huid trekt en de tatoeage donkerder wordt. Het probleem is echter dat henna met PPD zeer heftige allergische reacties kan opwekken en om die reden is het beter om het gebruik van zwarte henna te vermijden.

Reacties

Tags: , ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden