Huidproblemen door slechte voeding

Schoonheidsverzorging — 17 februari 6:35 pm
Huidproblemen door slechte voeding

Huidproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is verkeerde voeding. Als professional in de schoonheidssector is het belangrijk dat je je klanten hierover goed kunt informeren. Daarom gaan we hier in op voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze huidproblemen kunnen veroorzaken.

Snelle koolhydraten (suikers)
Ons lichaam heeft koolhydraten nodig. Koolhydraten doen dienst als energiebron. We kunnen een onderscheid maken tussen snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten zitten in bewerkte voedingsmiddelen als wit brood, snoepgoed, frisdrank en gebak. Producten met snelle koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, waardoor er chemische reacties in je lichaam optreden, waarbij vrije radicalen vrijkomen die het collageen in de huid afbreken. De huid gaat er hierdoor slapper en ouder uitzien. Ook wordt hierdoor de talgproductie in de poriën gestimuleerd. De poriën raken sneller verstopt waardoor acne kan ontstaan. Kies daarom liever voor producten met trage koolhydraten als granen, bonen, bruin brood, rauwkost, groenten, zilvervliesrijst, aardappelen en volkoren pasta.

Verzadigde vetten
Voedsel met veel verzadigde vetten kan leiden tot ontstekingsreacties, die zich onder andere kunnen uiten in de vorm van acne. Probeer daarom om voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden. Voorbeelden van etenswaren met veel verzadigde vetten zijn gefrituurde producten, kaas, melk, chocola, roomboter en pizza.

Jodium
Ook voor jodium geldt weer dat het lichaam jodium nodig heeft. Alleen moeten mensen die gevoelig zijn voor acne oppassen dat ze niet te veel jodium binnenkrijgen. Jodium kan ervoor zorgen dat er toxines vrijkomen in het bloed die tot acne kunnen leiden of bestaande acne kunnen verergeren. Jodium komt onder andere voor in zeevruchten, zout, zuivelproducten en in verschillende groenten, onder andere in uien. Binnen onze Opleiding Schoonheidsspecialiste is er veel aandacht voor het verhelpen en voorkomen van huidproblemen.

Alcohol
Alcohol zorgt ervoor dat je meer vocht gaat uitscheiden, waardoor je huid sneller uitdroogt. Een ander effect van alcohol is dat de bloedvaten aan de huidoppervlakte verwijden. Hierdoor kunnen rode haarvaatjes in het gezicht, vooral op de wangen en neus, zichtbaar worden. Bovendien zitten veel alcoholische drankjes en vooral de mixdrankjes vol suiker (zie hierboven; Snelle koolhydraten), waardoor het negatieve effect op de huid nog eens wordt versterkt. Voor een gezonde huid is het daarom aan te bevelen om alcohol zo veel mogelijk te vermijden.

Cafeïne
Net als alcohol is ook cafeïne vochtafdrijvend, waardoor de huid uitdroogt. Een teveel aan cafeïne zal daarom sneller leiden tot het krijgen van rimpels. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in cola, energiedrankjes en chocolade. Dus nog meer redenen om deze producten zo veel mogelijk te laten staan.

Gezonde voeding en een gezonde levensstijl
Een gezond voedingspatroon is niet alleen gezond voor de huid, maar het hele lichaam zal ervan profiteren. Gezonde voeding is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl, maar het is niet genoeg. Bij een gezonde levensstijl hoort ook voldoende lichaamsbeweging, zodat vet zich niet ophoopt en de lichaamsweefsels, waaronder de huid, goed doorbloed worden. Ook genoeg slaap is belangrijk. Tijdens het slapen krijgt de huid de kans om zich te herstellen. Al deze factoren samen leiden tot een stralende, gezonde huid.

Wil je mensen helpen met een optimale huidverzorging? Schrijf je dan hier in voor de opleiding schoonheidsspecialiste!

Reacties

Tags: ,

0 Berichten

Ben jij de eerste die een reactie achterlaat?

Reageren

You must be logged in to post a comment.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden