Waarop letten als je een krultang gebruikt?

Schoonheidsverzorging — 23 oktober 8:00 am
Waarop letten als je een krultang gebruikt?

Zou je graag wat meer slag of krullen in je haar hebben? Dan koop je toch gewoon een krultang! Heel eenvoudig! Of toch niet? Veel mensen denken dat ze zonder enige kennis van zaken met een krultang een prachtig kapsel voor de dag toveren. Dat wil nog weleens tegenvallen. Herken je dat? Lees dan eerst dit artikel, voordat je weer aan de slag gaat met een krultang. We gaan hier in op waar je op moet letten als je een krultang gebruikt.

1. Bereid je haar goed voor

Heb je een krultang gekocht? Dan is de neiging groot om meteen met het apparaat in je haar in de weer te gaan. Niet doen! Het is belangrijk dat je je haar hier eerst goed op voorbereidt. Haar is heel gevoelig voor hitte. Door de krultang direct op je haar te zetten, kun je het behoorlijk beschadigen. Breng eerst een haarverzorgingsproduct aan dat beschermt tegen de warmte. Dit product kun je aanbrengen na het wassen van je haar. Daarna föhn je je haar droog, om ervoor te zorgen dat je haarschubben zich sluiten. Pas nu kun je aan de slag met de krultang. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je haar beter bestand is tegen de hitte en dat het kapsel dat je gaat maken langer blijft zitten.

2. Heb je erg dun en sluik haar?

In dat geval zul je nog wat extra maatregelen moeten nemen, om ervoor te zorgen dat je krullen niet na een half uur al uitzakken. We raden je aan om vooraf een mousse met een stevige structuur in je haar aan te brengen. Er zijn tegenwoordig ook speciale pre-curl producten. Deze producten maken je haar steviger en stugger, waardoor de krullen beter blijven zitten. Heb je deze producten niet bij de hand, dan kan een normale haarlak ook helpen. Spuit steeds eerst een beetje haarlak in de lok die je gaat krullen.

3. Let op de temperatuur!

Het is essentieel om de temperatuur van de krultang af te stemmen op jouw jaartype en de conditie van je haar. Bij dik en gezond haar mag je een hogere temperatuur instellen, bijvoorbeeld 90 tot 150 graden. Bij heel dun haar stel je de krultang altijd lager in dan 90 graden. Datzelfde geldt als je haar erg broos is of als je geverfd haar hebt. Houd je lokken zo kort mogelijk in de tang, slechts een paar seconden. Experimenteer hiermee door je haar steeds iets langer in de krultang te laten, zo ontdek je wat het beste is voor jou. Als een lok haar eenmaal beschadigd is door een te hete krultang of door de krultang er te lang op te zetten, is er maar één oplossing; je haar afknippen!

4. Draai jij je haren wel correct om de krultang?

Een echte beginnersfout bij het gebruik van de krultang is dat men de krultang op het einde van een lok zet en zo naar boven toe in draait. Het meest kwetsbare deel van je haar (de puntjes) staan het meest in contact met de tang en kunnen gemakkelijk beschadigd raken. Maar ook het esthetische effect van deze werkwijze laat te wensen over. Je creëert hiermee een onnatuurlijk effect. Het onderste deel van je haar zal sterker gekruld zijn, dan het bovenste gedeelte. Voor een natuurlijke look wil je dit juist andersom. Neem daarom een pluk haar, leg het bovenste deel tegen de krultang en draai de rest van de pluk om de tang. Het puntje van de lok kun je beter niet mee krullen. Beweeg vervolgens de krultang een beetje op en neer om de warmte over de pluk te verdelen. Dit geeft een natuurlijkere look.

5. Wat voor soort krul wil je?

Ga je voor een natuurlijke look? Dan is het belangrijk dat je het haar dat rond je gezicht valt naar buiten toe krult. Op de overige delen van je haar maakt het niet zo veel uit welke krulrichting je kiest. Daarnaast kun je door je krultang meer horizontaal te houden en de haren strakker om de krultang te draaien een strakkere krul maken. Wil je losse krullen, dan houd je de krultang verticaal en draai je de lokken wat losser om de tang. Houd je van een flinke bos krullen? Zet de krultang dan zo dicht mogelijk bij de haaraanzet (pas op dat je je hoofdhuid niet verbrandt). Voor een subtielere bos of voor alleen wat krullen op schouderhoogte, zet je de krultang lager in het haar. Leer alles over krultangtechnieken en andere hairstyling technieken in onze Cursus Hairstyling!

6. Blijf van je krullen af!

Je haalt de krultang uit je haar en je ontdekt dat het eigenlijk best goed gelukt is! De neiging is groot om eens lekker met je handen door je haar te gaan. Wacht daar liever mee, totdat je haar is afgekoeld! Je zult anders je krullen loshalen, waardoor ze niet goed gefixeerd blijven en sneller uitzakken. Tip: zet je krullen direct na het bewerken met de krultang vast met een speldje, zodat je nog beter gedefinieerde krullen krijgt. Zijn de krullen afgekoeld, dan kun je verder gaan met stijlen. Wil je een nonchalante krullen look? Ga dan met je handen door je haar en schud je krullen op. Wil je een zachte, subtiele krul, haal dan een zachte borstel door je lokken. Je kunt tot slot nog een haarspray aanbrengen om je kapsel te fixeren. Pas op dat je niet te veel gebruikt, want anders bereik je een averechts effect.

Eenmaal de smaak te pakken? Heb je de basis van hairstyling in de vingers en wil je meer leren? Dan kun je bij ons ook een Cursus Hairstyling voor gevorderden volgen!

 

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden