Hoe bouw je een verkoopgesprek op?

Zakelijk — 6 september 8:00 am
Hoe bouw je een verkoopgesprek op?

Iets extra’s verdienen in je salon door producten te verkopen of door een nieuwe dienst aan te bieden? Dat klinkt aantrekkelijk, nietwaar? Toch hebben veel salonhouders hier moeite mee. Ze voelen zich ongemakkelijk in de rol van verkoper, maar dat is nergens voor nodig. Herken je dit? Ook denken veel salonhouders dat hun klanten toch niet bij hen zullen kopen. Daar vergis je je in! De meeste klanten zullen graag jouw bedrijf steunen en producten aanschaffen waar ze echt iets aan hebben. We helpen je hier op weg met het opbouwen van een verkoopgesprek in je salon!

Stap 1: Win het vertrouwen van je klant

Als je producten wilt gaan verkopen in je salon, begin je niet bij de binnenkomst van een klant meteen met het aanprijzen van allerlei producten. Om tot verkoop te komen, zul je eerst het vertrouwen van je klanten moeten winnen. Dat doe je door een persoonsgerichte service, het op professionele wijze uitvoeren van je behandelingen en goede adviezen geven. Je klant wil het gevoel hebben dat hij/zij bij jou in goede handen is en erop kunnen vertrouwen dat je een echte vakexpert bent.

Stap 2: Ontdek de behoefte van je klant

Stel er komt een klant binnen met opvallende rimpels langs haar ogen, veronderstel niet meteen dat ze om die reden je salon binnenstapt. Je gaat dus niet meteen al jouw anti-aging behandelingen en antirimpelcrèmes voorstellen. Stel vragen om erachter te komen waar je klant echt behoefte aan heeft, wat eventueel haar belangrijkste beauty probleem is en waar ze zich het meeste aan stoort. Stel tijdens het intakegesprek open vragen. Deze vragen zijn ontdaan van jouw veronderstellingen en suggesties en leveren daarom betere informatie op.

Stap 3: Presentatie

Pas als je een goed beeld hebt van waar je klant behoefte aan heeft, kun jij daar specifieke oplossingen voor aanbieden. Presenteer aan je klant de mogelijkheden die jij hebt om aan haar/zijn behoefte te kunnen voldoen of om haar/zijn probleem op te lossen. Een veelgemaakte fout binnen deze fase van het verkoopgesprek is dat de verkoper de klant overweldigt met vakjargon. De kans is groot dat je klant er niets van begrijpt en dat je verder dan ooit verwijderd bent van het realiseren van je verkoop. Leg in begrijpelijke taal uit waarom een bepaald product of een bepaalde behandeling het probleem kan verhelpen.

Stap 4: Vraag of je klant het product wil aanschaffen!

De laatste stap wordt door veel salonhouders ‘vergeten’. Binnen elk verkoopgesprek zul je uiteindelijk concreet aan je klant moeten vragen of hij/zij jouw product of dienst wil aanschaffen. De meeste klanten hebben dat kleine duwtje in de rug nodig om tot de koop over te gaan. Het voelt in het begin misschien ongemakkelijk. Maar bekijk het eens op deze manier; jij behaalt extra omzet en je klant is van zijn/haar probleem af. Jullie hebben er dus beiden voordeel van! Durf die vraag daarom gewoon te stellen; ‘Wilt u deze crème eens uitproberen? Hij kost € 17,50.’ 

Verhoog je omzet met populaire bijscholingen

We willen je de tip meegeven om er een gewoonte van te maken om bovenstaand stappenplan in je salon dagelijks in de praktijk te brengen. De kans is groot dat je verkopen snel zullen stijgen. Ook alle nieuwe behandelingen die je aanbiedt, kun je op deze manier onder de aandacht brengen. Wil je graag de omzet van je salon verhogen, volg dan een interessante bijscholing. Bekijk hier ons volledige aanbod aan Schoonheidszorg Cursussen en Bijscholingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze populaire Cursus Microblading, de Cursus 3D Wimperextensions/Russian Volume of de Cursus 3D Wenkbrauwextensions? Schrijf je vandaag nog in!

Reacties

Comments are closed.

Copyright 2019 -- Alternative VZW - Heidestraat 6B, 3500 Hasselt, Alle rechten voorbehouden