Beschrijving:

Wai Chuai betekent "Bepaling van de buitenkant" en vormt een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Wanneer je als therapeut een patiënt gaat behandelen is het essentieel dat je exact weet wat de klachten zijn. Daarvoor is uitgebreid onderzoek nodig. De TCG heeft vier methoden ontwikkeld voor onderzoek aan de buitenkant van het lichaam, die je hierbij kunnen helpen.

De TCG gaat terug tot de late prehistorie tussen 4000 en 2500 v. Chr. en ziet een goede gezondheid als een ideale harmonie tussen yin en yang. Deze twee aspecten reflecteren de uitersten in ons lichaam, onze geest, onze omgeving en levensstijl. Al deze dimensies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer er ergens een verstoring is, zal dit overal zijn weerklank in vinden. Het is volgens de TCG dan ook heel belangrijk om als therapeut door middel van deze vier basismethoden voor uitwendig lichamelijk onderzoek naar het totaalbeeld van de mens te kijken.

De eerste methode van onderzoek bestaat uit observeren. Je leert hoe je door te kijken naar de ogen, de bouw van het lichaam, de huid, het haar, de mond, urine, faeces en de tong iets kunt zeggen over de gezondheid. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de tonganalyse. Het analyseren van de tong is één van de belangrijkste pijlers van de TCG, want deze levert duidelijk zichtbare aanwijzingen van het onevenwicht en het onderliggende basissyndroom. De tweede methode is vragen naar de klachten, medische geschiedenis, het voedingspatroon en medicijngebruik. De derde methode van onderzoek houdt in dat je gaat luisteren en ruiken. Je luistert naar de stem en ademhaling en ruikt aan de adem, lichaamsgeur etc.

De laatste methode is palpatie. Dit betekent dat je gaat voelen hoe het is gesteld met de lichaamstemperatuur, de huid, het bindweefsel, de spieren, pezen, gewrichten en de pols. Net als bij de tonganalyse wordt ook bij de pols het interne weerspiegeld in het externe. De pols reflecteert onmiddellijk alle veranderingen die plaatsvinden binnen en buiten het lichaam. Hierdoor geeft de pols ook meteen een goed beeld van eventuele veranderingen tijdens een behandeling.

Naast de polsanalyse zal er tijdens deze vierde methode extra aandacht worden besteed aan meridiaan palpatie. Dit is een klassiek instrument, waarbij het verloop van de twaalf hoofdmeridianen wordt gecontroleerd op opvallendheden en onregelmatigheden. Je leert de belangrijkste palpatietechnieken, je leert waar je op moet letten en de conclusies die je hieraan kunt verbinden, zodat je deze mee kunt nemen in je eindbeoordeling die ten grondslag zal liggen aan het behandelplan.

Onze cursus Wai Chuai is enkel toegankelijk voor personen met een voorkennis van de meridianenpunten en de elementenleer (onze cursus Meridianen & Elementenleer is aanbeloven).

Kostprijs: € 265


Subsidies:

KMO-portefeuille: Ja
(Elke Vlaamse zelfstandige kan jaarlijks tot €2500 subsidie aanvragen. Meer informatie)

Opleidingscheques: Nee


Inbegrepen: Schriftelijke cursus.

Certificaat voorzien na afloop: Ja.

Indeling:
2 dagen (1 weekend) van 10u tot 17u.